Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace
Po návštěvě observatoře Chacaltaya kráčíme s Isabel městem. Navrhuju, že zajdeme na oběd. Ať nadhodí své oblíbené místo, jsme otevření všemu. Zasyčíme do Charquekan Orureňo. Je to trochu doupě, takový fast food s pár stolky půl patra po úrovní silnice. Na tripadvisoru to nehledejte. Přesto, když podnik vygooglíte, hodnocení je 4,5. Hodnotících je k dnešnímu dni osm, což není ve velkoměstě zrovna hodně.
Menu je stručné. Podávají lamí maso s vejcem a bramborou. Varianty jsou dvě - normal nebo grande. Objednávám si grande. Paní domácí se na mě kriticky podívá, ale přejde to. Grande stojí 20 BOB, tedy asi 65 CZK. Je to zhruba 20 deka černého trhaného lamího masa, k tomu dvě uvařená vejce a dvě brambory. Navrch sýr. Šílená žranice.
Obyčejní bolivijci se často stravují ve stylu de la casa. Typickým příkladem je večeře v Yati Bolivia. Není snadné pojmenovat, co to vlastně bylo. Základem bylo maso v omáčce na rajčatovém základu. Na to syrová rajčata, uvařené a rozkrojené vejce, olivy, (syrová) cibule a mladý sýr. Jídlo je to výtečné, jen to není zrovna fine dining.
Kdybyste měli navštívit jen jeden podnik v La Pazu, je to Popular Cocina Boliviana. Otevřeno je jen přes oběd a mají natřískáno, rezervace se zdá být nutnosti, ale je to o domluvě. Stálé menu nemají. Přesto, pokud nemáte rezervaci, stojí za to si frontu vystát. Menu je každý den originál. V našem případě je výběr je ze dvou předkrmů, tří hlavních chodů a dvou dezertů. Složit se to dá i jako vegetariánský oběd. Je to hotové gastroporno. Někdy na talíři, jindy v hliníkové misce, poslední chod je dezert podávaný na cihle. K tomu bolívijský craft beer.
Večer jdeme do Hay Pan. To je to místo, kam zajít na víno a empanadas, ale třeba taky na pivo Bendita, které dostanete na vícero místech. Mezi nimi i v Carrot Tree, posledním podniku kam zavítáme. Je v sousedství pivnice Lucky Lama, která se dušuje tím, že jde o nejvýše položený irish pub na světě. Carrot tree je svérázné hispesterské doupě. Na zdi mají přihlouplý komix o tom, jak králíček zasadil strom na mrkve. Přesto stojí za to sem zajít, protože nabízí lamí quesadillu. A ta se stává naším kulinářským završením cesty po Bolívii.
Před půlnocí míříme na letiště na kopci v El Altu. Jak jsem zmiňoval pár blogů nazpět, mezistátní lety jsou jen v noci, protože se čeká až s klesající teplotou zhoustne vzduch. Náš let je naplánovaný na 3:09.
Příště o Bogotě, kde jsme souhrou okolností strávili pár dní navíc.
Jan Vaverka
Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce
Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.
Jan Vaverka
Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu
To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.
Jan Vaverka
Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty
Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.
Jan Vaverka
Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya
Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?
Jan Vaverka
Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca
Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří
Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...
Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta
Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...
Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou
Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...
Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média
Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...
- Počet článků 139
- Celková karma 14,52
- Průměrná čtenost 639x
Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.
Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.
Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.
Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.