Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Arménie - 4. díl: Jerevan jako kulinářský ráj

Divoké dějiny Arménie se podepsaly i na její kuchyni, v níž se arménské dědictví misí s perskými a tureckými vlivy. A právě Jerevan, se svým rozmanitým výběrem, dává prostor okusit od každého něco.

Když jsme v neděli večer dorazili z letiště do centra Jerevanu a ubytovali se ve slušném, přesto levném City Centre Hotel By Picnic (22 000 AMD pro dva se snídaní), nabízela se otázka, kam na večeři.

Obavy, že v nedělní večer bude město zet prázdnotou, se rychle rozplynuly. Město žilo a výběr byl obrovský. Tak trochu ještě ve středoevropském setupu padlo rozhodnutí: jdeme do minipivovaru.

Něco jako Dargett Craft Beer byste v Arménii, zemi proslavené vínem, úplně nečekali. Jde o první minipivovar v Jerevanu, který má pověst, jež na sebe přitahuje turisty i místní ze širého okolí. Na čepu je 18 piv, všechny místní produkce. 

Bar s typickou tabuli popisující dnešní výběr
18 piv a k tomu pivní koktejly

A místní produkcí myslím místní doslova.

Nadto nabízí i ochutnávková prkénka po 1,5 deci, více čí méně svérázné koktejly a výbornou, byť ne úplně autentickou kuchyni. Rychle nám bylo jasné, že tady by se dalo strávit času hodně. Ale kvůli pivům, z nichž mě asi nejvíce, paradoxně, zaujal pilsner, na který jsem velice citlivý, jsme sem nepřijeli.

Jedno z několika pivních prkének první večer v Jerevanu

Den nato už jsme na oběd zamířili do tradičního arménského podniku s tradičním jménem Lavash. Lavash sám o sobě je tenký měkký chléb, se kterým se setkáte v Arménii na každém kroku. Restaurace Lavash, která draze jen vypadá, umožňuje okusit základní škálu arménských specialit, například dolma (plněné vinné listy), tzhvzhik (speciality z jehněčích jater a srdce) nebo všechny možné formy přípravy jehněčího, telecího nebo ryb. Moje volba padá na khurjin, což je de facto zamotaný lavash v němž je výborné podušené jehněčí na zelenině. V lecčem to svojí povahou připomíná dublinské stew, jen s tím rozdílem, že je z rozpadajícího se jehněčího

Zde by mohlo vyprávění o Jerevanských podnicích končit. Jenže souhra okolností tomu chtěla, že jsme si pobyt v Arménii prodloužili o 3 dny. Co k tomu vedlo popíši v jednom z dalších dílů. Tak či tak jsme tyto tři dny strávili v Jerevanu a měli možnost navštívit další podniky.

V pondělí nad ránem po složitém návratu do Jerevanu jsme při popíjení vína pod Kaskádami opět vytasili průvodce a začali debatovat, co navštívíme dál. Přímo přede mnou byla restaurace Wine Republic, v Brandtu notně vychvalovaná s tím, že není lepšího místa kam zajít na víno.

Podávají evropskou a asijskou kuchyni a nabídka se průběžně obměňuje - někdy jsou to burgery, jindy pad thai, sushi nebo pekingská kachna. Co je ale hlavní, je obrovský výběr vína. Nemáte-li hned jasno, obsluha vás ráda vezme od proskleného chladícího boxu a můžete si po poradě vybrat přímo tam.

Prosklený chlazený sklad vína ve Wine Republic

Dalším svérázným místem je Dalan Art Galery & Cafe na ulici Abovyan. Vstupuje se sem přes obchod se suvenýry a starožitnostmi. Svéráznou atmosféru doplňuje jídelníček s poměrně velkým zastoupením vegetariánských jídel i svérázností jako například podušený pstruh. Mně zaujala “arménská pizza”, což je v zásadě lavash s něčím jako boloňskou omáčkou, akorát že z jehněčího.

"Arménská pizza"

To resturace Lagonid, nacházející se trochu dále od hlavního dění, nám nabídla hned dva highlighty - trhané jehněčí s pistáciovou rýží a variací humusů. Variace humusů, ač je vedena jako předkrm, je poměrně vydatným jídlem, poněvadž ke třem miskám humusu dostanete ještě další tři misky s mixem zeleniny a k tomu spoustu lavashe.

Abych ale jen nechválil, i v Jerevanu se můžete spálit. Na místě, které průvodce označuje jako íránskou restauraci Nima, se nachází jiná íránská restaurace, která se jmenuje Chakavak. Po překonání jazykové bariéry a zjištění, že velká část skromného menu beztak neplatí, jsme si objednali všechny (obě) jídla, která byla k dispozici. Ne že by šlo vyloženě o prohru, nicméně bylo zjevné, že dnes vládla mikrovlnka.

Íránské kuře

Ani gruzínská Genatsvale zrovna neohromila. Pravda, salát Ureki z hovězího jazyka v koprové majonéze byl odvážnou volbou, nicméně celý podnik působil poněkud unyle a já měl pocit, že jsme tu trochu navíc.

Hovězí jazyk v koprové majonéze

Před odletem z Jerevanu bylo ještě jedno místo, které jsme chtěli navštívit - továrnu na brandy. Ty jsou v Jerevanu dvě, proti sobě na protější březích řeky Hrazdan. Obě nabízejí prohlídky a zatímco Ararat brandy factory má na internetových stránkách rezervační systém, který nám rychle pověděl, že jsme bez šance, do Noy brandy factory si musíte zavolat.

Noy nabízí poněkud sebestřednou prohlídku, která nabízí exkurz do historie fabriky i nový kontext moderních dějin Arménie. Dost možná vám, tak jako mně, z této části utkví především plaketa s citátem od Maxima Gorkého a kýčovitá skulptura s biblickým Noem před horou Ararat. 

Citát Maxima Gorkého
Noe pod Araratem

Důležité je, že prohlídka vrcholí ochutnávkou a jen kvůli ní  stojí za to Noy brandy factory navštívit. Ochutnávka se dělí na dvě části. Nejprve se zamíří do sklepů, kde mezi sudy různých celebrit a pseudocelebrit (synové prezidenta Lukašenka a podobní) dostanete ochutnat “70 leté arménské portské”.  Následuje druhá ochutnávka, už mimo sklepy, kdy dostanete 5 letou a 10 letou brandy s ovocem a čokoládou.

Sklepy v Noy brandy museum

Nadto na prohlídce nemusí být zajímavá jen sama prohlídka. Tak jako jinde po světě na anglických prohlídkách v neanglofonních zemích se schází poměrně pestrá škála hostů. Já se tak dávám do řeči s Íráncem, nebo přesněji, dle jeho slov, Peršanem, žijícím v Londýně. Mluvíme o Arménii, Persii i o jeho zálibě v koňaku.

Příští díl zaměřím na zajímavá místa v okolí Jerevanu. Na pár desítkách kilometrů je toho víc než dost: kláštery, chrámy, zříceniny i vysoké hory a astronomická observatoř.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Vaverka | pátek 5.11.2021 8:20 | karma článku: 18,73 | přečteno: 656x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu

To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.

3.5.2024 v 8:20 | Karma: 13,40 | Přečteno: 152x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,55 | Přečteno: 172x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 15,02 | Přečteno: 258x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,13 | Přečteno: 219x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 193x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 14,88
  • Průměrná čtenost 643x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik