Do Albánie autem - 4.díl: Nejlepší půldenní trek jižní Albánie

1. 06. 2021 8:20:00
Jižní Albánie není zrovna lokalitou masově vyhledávanou pro pěší turistiku, nicméně těžko byste v jižní Albánii hledali provařenější trek než je ten k Guri i Cjapit. Přesto se vám může stát, že na něm nikoho nepotkáte.

Ani o víkendu.

Jen pár kilometrů jihovýchodně od Korçë je Parku Kombetëtar Bredhi i Drenovës. Ještě v 90. letech tu operovalo vojsko, které mělo ve skalách Guri i Cjapit základnu. Po armádě tu zbyly hlavně tunely, které provrtávají skály. Jak albánské.

K idei návštěvy tohoto místa mě přivedlo druhé vydání knihy Filipa Webera Albánie off-roadový ráj. Skalní masiv je vskutku dosažitelný vozidlem, rozhodně to není snadná cesta. Trasa z Drenovë (konec asfaltu) ke skalnímu masivu je dlouhá zhruba 10 kilometrů a lze ji rozdělit na dvě části.

První, zhruba šestikilometrový, úsek lze s notnou dávkou odvahy zvládnout i osobním autem. Nejtěžší je začátek trasy, který má podobu příkrého stoupání kamenitou cestou s vyjetými kolejemi. Po překonání převýšení zhruba 200 metrů se před vámi rozevře údolí, kterému dominuje opuštěný lignitový důl.

Od lignitového dolu pokračuje dobře sjízdná cesta ještě zhruba 3 kilometry až k domu v ostré levé zatáčce (40°34’39.41’’ S, 20°50’30.94’’ V). Zde je i příhodné místo k zaparkování. Dál to osobním autem nezkoušejte. Máte-li SUV, bez problémů ujedete ještě pár set metrů k místu, kde je skalní masiv poprvé vidět. Dál už je to jiný příběh.

Odtud už je to jen na offroadové auto, ideálně na off-roada s malým rozvorem (Jeep Wrangler nebo Lada Niva). Zpočátku na vás čekají “jen” hluboké koleje, dále je ale pak cesta rozbitá hlubokými koryty, která odvádějí vodu za dešťů, místy navíc dosti strmá.

Pešky lze tuto část trasy zvládnout bez problémů zhruba za hodinu a půl. Off-roadem nebudete asi o moc rychlejší. Cesta vede poměrně hustými lesy jedlí, borovic a porosty křovin nízkého vzrůstu. Výhledů na skalní masiv tak není mnoho. O to více jeho velkolepost vynikne, když k němu dorazíte.

Na první pohled hladké skály jsou při pohledu zblízka štěrkopískovým slepencem - zpevněnou sedimentární horninou. Jde o struktury staré nanejvýš pár desítek milionů let, ale spíše mladší. Na místě vás překvapí především, o jak měkkou horninu jde - pokud byste si chtěli vykopat vlastní tunel, postačil by vám k tomu obyčejný krumpáč a i bez něj můžete hravě rukou odlupovat kusy skály.

Před skalami je obrovské prostranství, vhodné ke stanování. V případě delšího setrvání se navíc nabízí možnost prozkoumávání okolí - skalní masiv je ve výšce zhruba 1500 metrů nad mořem, zatímco okolní vrcholy sahají ke 1800 metrům.

Samotné skály jsou rozcestím. Krom návratu stejnou cestou lze zvolit z dalších tří variant. Jedna se vrací (zprvu po vrstevnici) směrem ke Korçë, další je hřebenovou trasou, která končí až v Dishnicë, nebo je možné pokračovat na druhou stranu pohoří k městu Bilisht u řeckých hranic.

Jihozápadním směrem jsou od skal výhledy na hustě porostlé albánské kopce se zasněženými vrcholky v dáli, stačí ale projít jedním z tunelů a výhled severovýchodním a východním směrem je úplně jiný - jde o pahorkatinu obklopující široké údolí kolem města Bilisht.

Co je nejdůležitější, takhle v květnu je tu naprostý klid. Potkali jsme jen pár piknikářů v údolí kousek nad lignitovým dolem. Dále po cestě ke skalám ani v cíli cesty jsme nepotkali nikoho.

Kde už takový klid (pochopitelně) není, je v Taverně Antoneta pod kopcem ve vesnici Boboshticë. Pokud se nechcete vracet do Korçë, protože, tak jako my, míříte na jihozápad k pohoří Gramoz, není příhodnějšího místa, kde se zastavit na něco k snědku. Podnik je vyhledávaný Albánci z širého okolí. Specialitou číslo 1 je tu lakror - koláč povětšinou narvaný domácí fetou. Hitem je tu i jehněčí, morušová rakije nebo suchá vína.

My odtud míříme do pohoří Gramoz, nejzapadlejšího regionu Albánie. O něm příště.

Autor: Jan Vaverka | úterý 1.6.2021 8:20 | karma článku: 14.77 | přečteno: 494x

Další články blogera

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 5. díl: Z Uyuni do La Pazu

Než se vydáme na 500 kilometrovou cestu do La Pazu, je čas si Uyuni prohlídnout. Na první pohled nemá na moc co nabídnout, ale zdání klame.

15.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 182 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 4. díl: Noc na Salar de Uyuni

Dva dny po úplňku už můžete vidět těchto šířkách astronomickou noc bez Měsíce krátce po setmění. I proto v Uyuni zůstáváme. Abychom se na Salar ještě jednou vrátili po setmění.

8.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 12.88 | Přečteno: 124 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 3. díl: Den na Salar de Uyuni

Největší solná pláň světa. 10 500 kilometrů čtverečních, což je více než Korsika a Kypr nebo o jen trochu méně než Středočeský kraj. Tady strávíme skoro celý den. A pak i noc.

1.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 14.90 | Přečteno: 148 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 469 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 132 Celková karma 14.93 Průměrná čtenost 668

Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...