Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ Ještě stránka ekonomická, a ne nepodstatná. Kolik tam i onde bylo utopeno, resp. umrtveno, kapitálu. I v G.B. je jedna JE rozestavěna, a to ,,dosti" dlouho, a jeji osud?

0 0
možnosti

J66a13n 64V48a49v47e41r15k21a

23. 3. 2018 11:13

Náklady na výstavbu Lemonitz a Zwentendorfu není snadné v dnešních cenách odhadnout. V případě Lemonitz jsem se setkal s odhadem 8 až 10 miliard euro. Nenašel jsem, ale co je v té cifře započteno (rozebírání elektrárny muselo být také nesmírně finančně nákladné).

V případě Hinkley (Anglie), je situace složitější o to, že je garantována odkupní cena, takže když se hovoří o nákladech, cifry létají ve velkém rozmezí. Samotná stavba teď vychází zhruba na 20 miliard liber.

V problémech se topí i výstavba reaktoru ve Finsku. Jádro to má nyní v Evropě nahnuté a to hlavně kvůli šíleným dotacím do obnovitelných zdrojů, které se dají smysluplně využít jen v některých lokalitách a když přeje počasí. Navíc jsou docela velkou ekologickou zátěží (hlavně výroba a likvidace solárních panelů) a samy o sobě rentabilní jen naprosto výjimečně (větrníky v Dánsku)

Meztím v Číně se staví 20 reaktorů.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS