Bolívie - 3. díl: Den na Salar de Uyuni
Druhé ráno na altiplanu je taky tvrdé, ale tentokrát jinak, protože budík zvoní už ve 4. Není extrémně chladno, je dokonce nad nulou, ale vyfukuje tak, že byste řekli, že mrzne. Když se vydáváme na cestu, připadám si, jako bych jel spíš na Špicberky - matrioška ze 4 vrstev oblečení způsobuje, že se sotva hýbu.
Nezní to zrovna neodolatelně, ale stojí to za to. Na prázdné místo uprostřed pláně přijíždíme zhruba v 5:30. Jsme poprvé na pláni. Při rozbřesku. A obloze dominuje couvající téměř plný Měsíc.
Po pár minutách to propukne. Jsme na enormně rovné ploše, což se těžko zachycuje, přesto to stojí za to zkusit.
Sekundy po rozbřesku má stín několik stovek metrů..
..a rychle se zkracuje.
Na solné pláni se vám částečně rozboří představa o perspektivě. Vzduch je řídký a vlhkost malá, a proto si začnete klást otázky ve smyslu: je to nízké a blízko nebo vysoké a daleko? Kupříkladu na následující fotce je sopka Tunupa, která má 5432 metrů, pročež je o více než 1750 metrů nad rovinou solné pláně. Můžete si tipnout, jak je sopka daleko.
Kdybychom fotku nazoomovali, byl by na fotce vidět i malý brdek v centru solné pláně v jedné ose se sopkou. Jmenuje se Incahuasi. Je to zelený ostrov uprostřed slané pustiny plný kaktusů. Kaktusy rostou rychlostí 1 cm za rok, jinými slovy ty nejstarší z nich jsou i 400 let staré.
Odtud je to Tunupě ještě 45 kilometrů. Od předchozí zastávky to bylo dokonce 70 kilometrů. Je čas na snídani a po ní na hrátky s perspektivou. Na to já moc nejsem, přesto pár ukázkových příkladů bizáru ze Salaru nabídnu.
Pokud neřešíte peripetie s hloubkou ostrosti, není problém stvořit fotku, na níž se není moc o co opřít, a tak nelze ropoznat, z jaké vzdálenosti fotíte.
Jindy ta iluze optimální není a vznikají spíše bizarnosti.
A ty je mnohdy možné provázat s “making of” fotkami
Jestliže první den na cestě byl trochu ve spěchu mezi těmi nejkrásnějšími scenériem a druhý byla pozvolná kochačka, na Salaru to chvilemi připomínalo podivnou exhibici. Zpětně se tomu trochu směju a to si ani nemusím pustit video, jak po jednom vyskakujeme z tuby Pringles.
O kousek dál je nejstarší solný hotel na solné pláni. Je to takřka opuštěná ruina. Hotel už dávno nefunguje a v době naší návštěvy nefunguje ani bar.
O poznání lépe to vypadá venku. Slávu místa na chvílu obnovila Rally Dakar, která tudy projížděla v roce 2018. Po ní zůstaly půvabné sochy a plácek s vlajkami účastníků rally.
Zhruba v poledne se dostáváme na hranu solné pláně. Ve vesnici se zastavujeme v malé boudě, kde nám pan domácí Juanito, vysvětluje strukturu geologických vrstev solných hornin - z čeho se dělá zdivo a co jde na přečištění a přepečení pro účely výroby kuchyňské soli. Na konci prohlídky si můžeme koupit kuchyňskou sůl, kilo za 2 boliviano.
Poslední zastávkou v rámci naší společné túry je hřbitov vlaků. Jde o pozůstatek hornické zlaté horečky, která započala v 19. století a pak náhle skončila ve 40. letech 20. století. Hřbitov je více než kilometr dlouhým pásem vraků a areál není nijak chráněn, proto tu vlakoví nadšenci mohou strávit spoustu času.
A protože areál není chráněn, mašiny nejsou v rozkladu jen vinou koroze ale i přičiněním místních. Dlužno dodat, že mnozí z nich dělají umění.
Na hřbitově vlaků túra končí. Očekávání byla velká, přesto byla s přehledem překonána. Až na nás dva se všichni účastníci hned plánují rozprchnout z Uyuni. Naše plány jsou trochu jiné a rezervujeme si v Uyuni hotel, abychom večer mohli jít na pozorování hvězd.
Jan Vaverka
Kolumbie - 8. díl: Do Bogoty za jídlem
Kulinářská Bogota má vše. Komorní podniky, i obrovskou čtyřpatrovou restauraci, zapadlé bistro s exotickým masem i místo, kam zajít na fermentovanou kukuřici.
Jan Vaverka
Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce
Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.
Jan Vaverka
Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu
To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.
Jan Vaverka
Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty
Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.
Jan Vaverka
Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace
Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen
Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...
Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí
Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...
Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou
Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...
Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické
Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...
- Počet článků 140
- Celková karma 14,53
- Průměrná čtenost 634x
Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.
Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.
Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.
Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.