Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bolívie - 1. díl: Vysokohorská pustina

Vysokohorská poušť, žádná civilizace, žádný asfalt, jen prázdnota. A v ní vulkány, jezera všech barev, gejzíry a bublající bahno. Co víc si přát?

Altiplano. O něm bude tento a několik dalších dílů. Jde o náhorní plošinu s průměrnou nadmořskou výškou 3600 metrů. Ze severu ji ohraničuje jezero Titicaca, z jihu poušť Atacama. Ze západu a východu pohoří Cordillera Occidental, resp. Cordillera Real.

My vstupujeme na Altiplano přes Paso Hito Cajon jako součást třídenní túry s Cordillera Traveller. Ne, že by se sem jinak dostat nedalo, přesto cesta těmito končinami je náročná natolik, že potřebujete auto z kategorie Toyota Land Cruiser nebo motorku s obdobnou prostupností terénem. Na kole nebo pěšky překoná trasu jen pár odvážlivců ročně. Nadto ani překonání hranic není triviální.

Organizovaná túra má celou řadu výhod. Předně poznáte podobně smýšlející tvory, kteří se rozhodli, že se za cenu těžkých nocí v čtyřech tisících vydají na cestu do nejvýše položené pouště světa. A s těmi si rozhodně máte co říct.

Je nás celkem 12. Průvodce je Enrique, vystudovaný architekt ze Sucre, který je ale dnes na plný úvazek průvodcem. Někdy dělá vícedenní túry jako je tato, jindy je vůdcem při výpravě na některý z vulkánů. S ním je Omar, řidič s ďábelským smyslem pro humor, o tom později, který sice neumí anglicky, ale pořád solí dokola hity 90. let, a proto mi I will always love you od Whitney zní v hlavě ještě dnes.

Desítku cestovatelů krom nás dvou tvoří poměrně rozmanitá skupina. Persy ze Shrewsbury dodělala bakaláře v Newcastelu a cestuje na vlastní pěst po Jižní Americe, Sian a Becca jsou spolužačky ze studií, také z Anglie. Andy a Jane jsou ze Severního Irska, on dělá akustické simulace, ona učí na základní škole. Cestují už několik měsíců, pár týdnů nazpět přeletěli přes Pacifik. Podobnou vizi mají i Katharina a Marc ze Švýcarska, jen plán se trochu liší. Posledním do party je André z Ria, který pracuje v Petrobrasu. Se všemi je prostor hodit řeč v následujících třech dnech.

Dostat se přes hranice trvá asi tak půl hodiny. To máte výstupní razítko, zaplacení vstupu do národního parku, vyplnění příjezdového formuláře, vstupní razítko. Nic hrozného, ale když je vás 12, protáhne se to.

Ale hned za hranicemi se to rozjede. První zastávka je Laguna Blanca. Barví ji směs soli a boraxu a žijí kolem ní andští plameňáci, kteří mají téměř až bílou barvu. Obecně je zažitá představa, že plameňák je růžový, nicméně plameňákovi dává barvu strava z planktonu bohatá na betacaroten. Stačí, aby se přesunul do míst, kde je ve stravě betacarotenu méně, a on rázem bledne.

Plameňáci na Laguna Blanca

O pár kilometrů dále je Laguna Verde. Jde v zásadě o extrémní případ vedlejší bílé laguny. Voda je mělčí a boraxu je v ní více. Čím více fouká, a že tu fouká hodně, tím se vlny na jezeře více víří a voda má zelenější barvu. Plameňáci tu nejsou, protože voda jezera je už pro ně toxická. Zato má jezero impozantní výhled na Volcan Licancabur, který s takřka 6000 metry ční nad okolí.

Laguna Verde

Po procházce kolem jezer nasedáme do auta a míříme na jedno z nejvýše položených míst této cesty. Tím je Salvador Dali Desert - poušť, která dostala svoje jméno pro svoji podobnost s obrazy mistra surrealismu. Jde o nejvíce pustý prostor na naší cestě, kde je navíc bezvětří. Je to podobné jako když jste v akustické laboratoři. To ticho až ruší. Jediné, od čeho se může odrážet zvuk, jsou vaši společníci.

Dali Desert

A protože jsme v listopadu mezi rovníkem a obratníkem Kozoroha, při poledni téměř nevzniká stín. I to působí skoro až rušivě a antiintuitivně.

Stačí popojet o pár kilometrů dále a jsme u termálních pramenů, které působí docela turisticky. V sousedství bazénků s 35 stupňovou vodou stojí hotel s restaurací. Vedle bazénku je převlékací budka. Není to žádná masovka, koneckonců ani signál tu není, přesto náhlá změna překvapí.

Termální prameny 4000 metrů nad mořem

Ale za pár dalších kilometrů je zase vše jinak.

Sol de Mananaje ještě surreálnější než poušť Salvadora Dalího. Opět se dotýkáme hranice 5000 metrů nad mořem a opět jsme u termálních pramenů, akorát, že tentokrát to nejsou kouzelná jezírka ale devadesátistupňové toxické lázně, které pozvolna upouštějí páru.

Sol de Manana

Při odpoledni nás čeká poslední tahák dne. Laguna Colorada se sytě rudou barvou. Žijí tu velké kolonie plameňáků všech tří druhů (chilský, andský a James), kteří se živí červenými řasami, mezi nimiž jsou ostrovy boraxu.

Laguna Colorada

Kolem Laguny Colorada jsou i první souvislejší pásy vegetace, pročež se tu objevují i alpaky, které kolem ožírají trávu.

Den končí ve trochu spartanském ubytování ve vesnici Chico ve výšce 4200 metrů nad mořem. Druhý den na túře bude trochu jiný. Po těch největších tahácích nás čeká překvapivě rozmanitá jízda.

Autor: Jan Vaverka | pátek 16.2.2024 8:20 | karma článku: 18,12 | přečteno: 295x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 11,54 | Přečteno: 130x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 14,97 | Přečteno: 246x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,13 | Přečteno: 217x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 190x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma: 16,28 | Přečteno: 218x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 14,94
  • Průměrná čtenost 648x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik