Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mých TOP 10 restaurací

Srbsko se stalo v dubnu 2023 mým 50. suverénním státem, který jsem navštívil. Při té příležitosti jsem se rozhodl vypíchnout 10 svých nejoblíbenějších podniků z první padesátky navštívených zemí. Které to jsou?

Vybrat jen deset podniků nebylo snadné, když z mnoha zemí jsem měl kandidátů hned několik. Například z mé oblíbené Albánie jsem měl hned tři kandidáty, a to ani nemluvě o České republice.

Výčet níže zahrnuje podniky, ke kterým mám osobní vztah. Nemusí to znamenat, že jsou nejlepší široko daleko, a rozhodně se ani neřadí k těm nejdražším. Co je ale důležité, že mají svůj x-factor, něco, co ve vás zůstane. A začnu právě ve zmíněné Albánii. 

Home made food Lili - Berat, Albánie

Už když se podíváte na Tripadvisor, vyvalíte oči. K dnešnímu dni 1090 recenzí a 1030x nejvyšší hodnocení. Není to náhoda, protože u Liliho na dvorku si opravdu připadáte výjimečně.

Koncept je prostý. V jednom z rodinných domů si manželé otevřeli restauraci na dvorku. Lili obsluhuje, jeho žena vaří v kuchyni. Lili si se všemi popovídá, zeptá se vás na jméno a po zbytek návštěvy vás oslovuje jménem. A jeho žena vaří domácí albánské speciality. Menu je jednotné a stručné, že se vejde na starou vybledlou tabuli.

K tomu domácí víno a rakija. Když není frmol, Lili s vámi poklábosí klidně půl hodiny. Stačily dvě návštěvy, abychom se dozvěděli, že má dvě dcery a že ta starší studuje v Tiraně, že má otevřeno 355 dní v roce a jen 10 dní si bere volno, nebo že kdysi pracoval ve Švýcarsku, což je ještě dnes trochu slyšet v jeho angličtině. Když si pak potřebujete odskočit, jdete přímo do domu - doprava kuchyně, doleva koupelna. Je-li horko, může se stát, že ve vaně bude ležet jejich pes.

Bacha je třeba dát jen na dvě věci. Lili bere jen hotovost a pokud není mimo sezónu, je třeba se rezervovat telefonicky.

Taberna Roberto - Angra do Herosimo, Ilha da Terceira, Portugalsko

Podnik, který vede pan Roberto, v lecčem připomíná posezení na dvorku u Liliho, nicméně v tomto případě jde o plnohodnotnou restauraci. Na kopci nad městem Angra do Herosimo se Roberto specializuje na pomalu pečené BBQ. Griluje, co mu přijde pod ruku, a spíše se zaměřuje na větší skupiny.

V době naší návštěvy měl šestipoložkové menu, z něhož hned tři jídla byla pro více strávníků. A jako ve správné BBQ restauraci je vše masité. Podobně jako Lili i Roberto s vámi posedí, hodí řeč, doporučí víno nebo kam se na Terceiře vydat.

I tady se hodí mít rezervaci, protože by se mohlo snadno stát, že bude v taverně plno nebo rovnou uzavřená společnost. Druhý důvod, proč se může vyplatit mít rezervaci, je způsob přípravy jídla - pečení vyžaduje svůj čas a s Robertem se můžete rovnou domluvit, co vám na druhý den připraví.

Tady naopak s rezervací předem nepochodíte. Podnik v centru La Pazu má otevřeno jen přes poledne. Když nemáte štěstí můžete posečkat ve frontě nebo si na místě udělat rezervaci na pozdější hodinu v rámci téhož dne.

V menu máte na výběr ze dvou předkrmů, tří hlavních chodů a dvou dezertů s tím, že složit lze i vegetariánskou kombinaci. Nápadité menu se mění každý den, co se naopak nemění, je cena, která je 79 BOB, tedy zhruba 250 Kč, za menu bez nápoje.

Popula Cocina Boliviana

To není na Bolívii málo, ale dostanete za to oběd v podstatě na michelinské úrovni, a to jak z kulinářského hlediska, tak i prezentací. My například dostali jeden dezert v plechovém rendlíku, zatímco druhý byl položený na cihle. Neméně nápaditý je výběr piv z řemeslných pivovarů.

Tieras Amazonicas - Leticia, Kolumbie

Leticia leží v centru Amazonie při hranici s Brazílii a Peru. Už jen to samo předznamenává, že tady okusíte něco trochu jiného, že pod pojmem místní kuchyně se budou skrývat pokrmy a nápoje, které jen tam někde nedostanete.

V Tierras Amazonicas jsou v hlavní roli ryby, ať už je to pirarucu nebo dorado. K nim se podávají nejčastěji placky s casavy. Pokud jde o nápoje, nabídce dominuje ohromný výběr džusů z ovoce, o kterém jste patrně nikdy neslyšeli, například capuacu nebo yuca.

To vše ve stylovém podniku s bohatou výzdobou po stěnách a rybářskou sítí pod stropem. Jazyková bariéra nebyla zrovna malá, ale tak už to chodí a když je přístup obsluhy vstřícný, vlastně na tom ani nesejde.

Andres Carne de Res - Bogota, Kolumbie

Původně jsem chtěl aby z každé země byl jen jeden podnik, ale nakonec dělám výjimku, protože Andres Carne de Res se nepodobá ničemu, co jsem na cestách potkal. Andres Carne de Res v širším centru Bogoty je podnik, který má 4 patra a přes 500 zaměstnanců.

Podnik je to doslova kolosální. Menu vypadá jako kniha, každé patro má svoji stylizaci, mezi tím vším chodí dokola kapela, a tak to chvílemi připomíná až kabaret. Jinými slovy takovou show jen tak někde nezažijete. A to hovězí, na něj do smrti nezapomenu.

Andres Carne de Res
Andres Carne de Res

Jistě, není tu úplně levno, je to trochu kýč a přes hluk sotva slyšíte vlastní slova, přesto i podniky tohoto typu mají své kouzlo. Pokud by vám tento styl nebyl po chuti, Bogota je prvotřídní kulinářskou destinací. K tomu se ještě vrátím v jednom z následujících blogů.

Ix Cat Ik - Valladolid, Mexico

Další z Tripadvisorových králů (2473 hodnocení, 2310x nejvyšší). A není to náhoda. Ix Cat Ik se specializuje na mayskou kuchyni. Co si pod tím představit?

Těžko se to popisuje. Na začátku je vesměs něco, co dobře známe, třeba kuřecí nebo vepřové. To je pak zpracování hodně neobvyklým způsobem. Konkrétně tady mají k dispozici pibil, což je pec na dřevo zahloubená do země. Už jen to dává výslednému pokrmu hodně neobvyklou chuť. A pak jsou tu neobvyklé ingredience jako jsou banány, pomeranče nebo oreláník barvířský.

Ix Cat Ik

Menu je anglické, díky bohu, protože, jak vidíte z popisků, názvy pokrmů jsou docela výzva. Anglicky mluví i obsluha, která ráda provede po zahradě, která je součástí restaurace, nebo ukáže tradiční způsoby přípravy koření. I proto sem stojí za to vyrazit, máte to i s etnografickou prohlídkou.

Wine republic - Jerevan, Arménie

Pod kaskádami v centru Jerevanu je těžko zařaditelná fusion restaurace Wine republic. Těžko říct, co budou zrovna podávat, když sem tam vypravíte. V době psaní tohoto blogu jsou zaměření na krevety a evropskou kuchyni, když jsme Wine republic navštívili my, zaměření bylo spíše na thajskou kuchyni a snad každý pokrm byl připravený na kokosovém mléku.

Bez ohledu na to, jestli budou krevety, sushi, burger nebo pekingská kachna, konstantou podniku je obrovský prosklený chlaďák, ve kterém je vinotéka zaměřená primárně na arménská vína. V něm vám obsluha ráda udělá prohlídku, která nezadržitelně míří k tomu, že si vybere to pravé víno k svému hlavnímu chodu.

Gakku - Almaty, Kazachstán

Tady jdu trochu na tenký led. Zatímco zbývající podniky jsem navštívil v nedávné době a dle internetu jsou všechny v provozu, v případě Gakku si nejsem jist, zdali pořád funguje. Proto spíše než bych glorifikoval tento podnik, zaměřím se na koncept jako takový, který je určitých v obměnách i jinde v Kazachstánu.

Gakku

Kazachové jsou kočovný národ s poměrně svéráznými stravovacími návyky. Národním pokrmem je bešbarmak. V nejklasičtější podobě jde o obrovský kotel s vařeným koňským masem, nudlemi a zeleninou. Jsou to v zásadě dvě jídla v jednom - polévka a hlavních chod.

Druhou specialitou, kterou podává nejen, Gakku, je koňský steak. V tomto případě připravovaný přímo na stole na nahřáté desce. Ti největší fajnšmekři se můžou dát celou jehněčí hlavu. Dle kazašských tradic se jehněčí hlava dává tomu nejváženějšímu hostovi a je to ta největší pocta, které se vám může dostat.

Rifugio Friedrich August - Canazei, Itálie

Zpátky do Evropy. V souvislosti s lyžařskými svahy si většinou vybavíme spíše jednoduchá stravovací zařízení postavená na hotovkách. Nemusí tomu tak ale nutně být, zvláště v těch dražších resortech, pokud se nebojíte se trochu prásknout přes kapsu.

Rifugio Friedrich August trochu vybočuje z tohoto seznamu, protože jde o jediný podnik, který se dá bez okolků nazvat drahou restaurací. Poloha je exkluzivní v rezortu, který je exkluzivní. Ale stojí to za to. Tím spíš když vyjde počasí.

Troufám si říct, že je skoro jedno, co si dáte, jestli to bude domácí dezert, pizza pečená na dřevě nebo tatarák. Poslední jmenované jsme si dali my a byla to špica. A k tomu ty výhledy.. a prázdné svahy.. Dle mého soudu nejlepší doba na návštěvu je prosinec, protože jinak může být na Sella Rondě dost narváno.

Nett’s BBQ - Brno, Česká republika

Kde jinde skončit než na domácí půdě. Nett’s BBQ je v mnohem podobné podnikům, které jsem zmínil výše, nejvíce pak Taverně Roberto. Ve skromných prostorách v Brně na Kollárové podává pan domácí Honza, troufám si tvrdit, to nejlepší grilované maso v Brně. 

Netts' BBQ

Jídelníček je one page se stálou nabídkou a variabilní nabídkou. V praxi to znamená, že k hovězímu brisketu a trhanému vepřovému je k dispozici ještě třetí masitá volba. Někdy to může být wagyu, jindy křídla nebo bůček. Vedle toho pak stojí i vegetariánská alternativa.

Tím x-factorem, důvodem proč je tu Nett’s a ne jiný brněnský podnik, je osobitý přístup. K masům jsou k dispozici domácí omáčky, i samy přílohy jsou zážitkem, zvláště pinto fazole s hovězím. I pivo mají dobrý, z řemeslného pivovaru Kos. Korunu tomu dává pan domácí, který si na každého udělá čas.

Netts' BBQ

Co víc si přát?

Slovo závěrem

Toto je má desítka vyvolených z první padesátky navštívených zemí. Co dál? Na světě je 193 suverénních států, které jsou členy spojených národů. Já se spíše držím neoficiální konvence, podle které se k suverénním státům řadí ještě 4 další, a to Vatikán, Palestina, Taiwan a Kosovo, de facto suverénními státy, jenž uznává nezanedbatelná část světa. Jinými slovy jsem sotva ve čtvrtině a dlužno dodat, že šlo o země spíše z kategorie dobře dostupných. 

Proto těžko odhadnout, kdy přijde pokračování tohoto článku. Nicméně kandidáty už mám.

Autor: Jan Vaverka | pátek 10.11.2023 8:20 | karma článku: 17,10 | přečteno: 564x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 8. díl: Do Bogoty za jídlem

Kulinářská Bogota má vše. Komorní podniky, i obrovskou čtyřpatrovou restauraci, zapadlé bistro s exotickým masem i místo, kam zajít na fermentovanou kukuřici.

17.5.2024 v 8:20 | Karma: 12,43 | Přečteno: 170x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce

Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.

10.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,27 | Přečteno: 164x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu

To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.

3.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,59 | Přečteno: 173x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 14,39 | Přečteno: 181x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 15,02 | Přečteno: 271x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Na trati z Ostravy do Třebechovic srazil vlak člověka, ten na místě zemřel

18. května 2024  19:18

Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho...

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. května 2024  19:03

Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

18. května 2024  18:53

V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 140
  • Celková karma 14,51
  • Průměrná čtenost 634x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik