Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Turecko autem: 15. díl - Syrské dědictví

O tom, jak vypadá Sýrie, máme za poslední roky určitou představu z televize. Z kulturního hlediska je ale i kus Sýrie v jihovýchodním Turecku a je to poměrně rozmanitý kus země.

V Istanbulu jsem se ptal Pinar, několikrát zmíněné průvodkyně, kde je v Turecku nejlepší víno. Bez váhání označila Mardin. Povídám, že tam ale bylo zemětřesení, není to tam rozvrácené? Ona že ne, že mimo pás nejsilnějších otřesů (na jehož okraji byl i bezmála dvoumilionový Gaziantep) nenapáchalo zemětřesení výraznější škody.

Téměř stotisícový Mardin leží zhruba 20 kilometrů od syrských hranic, jedné z nejproblematičtějších hranic dnešní doby. Ač je mezinárodně hranice všemi uznávaná, turecká armáda ji za tichého přihlížení většiny světa ráda překračuje, aby čistila prostor na syrské straně. Důvodů pro to má více, od nerostného bohatství po více či méně otevřený boj s Kurdy. Že vám to něco připomíná?

Mardin je unikum. Turky v něm nehledejte. Populace je zhruba z poloviny arabská a z poloviny kurdská. Z náboženského hlediska historicky hrají významnou roli syrští křesťané (také nazývaní asyřané, což je ale trochu matoucí s ohledem na mnohem starší starověkou civilizaci), jedna z nejvíce perzekuovaných náboženských skupin na světě. I když historicky spadají do východního křesťanstva, nikdy nebyli kulturně spojení s Římem, ani s Byzancí. Jejich kultura vychází z aramejštiny, která je semitským jazykem, ze kterého se později vyvinula syrština.

Mardin se nachází v nadmořské výšce více než 1000 metrů kolem skalního ochozu, z něhož je vidět daleko směrem na jih k dnešním syrským hranicím. Staré město je klasickým stísněným blízkovýchodním městem, kde na ulicích je čilý ruch a silnice kolabují pod náporem dopravy. Jakožto památka UNESCO je město vyhledávanou turistickou lokalitou, navzdory drsnému klimatu, kdy už v květnu lezou teploty vysoko nad  30 °C a přes léto i vysoko nad 40 °C.

A právě tady je to nejlepší víno široko daleko. Ale pořád jsme v Turecku. Proto vzniká vcelku kuriozní situace, kdy na jedné straně nedostanete sklenku vína v restauraci, na druhou stranu ulice jsou skoro až obsypané obchody s vínem. Nejsou to ale vinárny, proto jen tak u vína neposedíte. Budete rádi, když prodavače zlanaříte, aby vám dal ochutnat do kelímku.

Jednoho takového se mi daří přesvědčit, aby mi dal ochutnat. Podnik se jmenuje Siras Su¨ryani S¸arapc¸ilik. Povídám panu domácímu, že si nemůžu koupit láhev, že jsem sólo cestovatel, že v tomhle horku ji nepřevezu a jak bych ji otevřel, musel bych ji vypít sám. Chvíli váhá, ale pak se domluvíme na sto lirách za jeden a půl decový kelímek. Vína má výtečná. Hned si fotím etikety.

Víno ze Siras Su¨ryani S¸arapc¸ilik

I Mardin sám toho má dost co nabídnout. Jako každé správné město v tomto regionu má trh, centrální mešitu a městské muzeum. Dle mého soudu nejzajímavějším místem je Sultan Isa Medresesi ze 14. století, která je za dvacet lir praktický celá přístupná, a to až po střechu, ze které je nádherný výhled na město. 

Sultan Isa Medresesi

Ale pořád jsme v Turecku (ano píšu to už podruhé). Na vrcholu skály, která město obklopuje, je citadela, jejíž historie sahá až do 4. století před Kristem a na niž je dobře vidět právě z medresy, resp. na její oplocení. Citadela má pohnutou historii a sehrála svoji roli při arménské genocidě, kdy sem sváželi duchovní, aby je následně popravovali. A dnes? Dnes je na citadele radar a s ní spojená posádka turecké armády.

Trochu jiným příběhem je klášter Mor Gabriel, ke kterému mířím po raní prohlídce Mardinu. Klášter se datuje až do 4. století a je v něm pohřben sv. Gabriel. Lonely planet píše, že se dovnitř nedostanete bez průvodce, ale není tomu tak, naopak (v květnu 2023) se můžete po areálu pohybovat tak volně, až to překvapí.

Klášter je umně zrestaurován, že si v jeho prostorech připadáte jako v některém z paláců maltézkého řádu ve Středomoří. Kouzlo klášteru Mor Gabriel navíc posiluje jeho odlehlost, která způsobuje, že sem jen tak někdo nezavítá.

Z Mor Gabriel mířím do Nusaybinu, města, které působí hrozivě už jen při pohledu na mapu. Hranice jsou na Blízkém východě problematickým tématem, které těžko může mít řešení. Legenda říká, že je namalovali za 1. světové války opilí britští důstojníci. Ať to bylo jakkoli, nově vzniklé hranice rozdělily etnika a náboženské skupiny a mnohde doslova rozdělily město. Příkladem je Nusaybin, poblíž hlavní silnice do Iráckého Kurdistánu.

Historie města je dlouhá a sahá až k Asyřanům, Babyloňanům a Alexandru Velikému. Jakožto Nisibis bylo město centrem římské Mezopotámie. I po ovládnutí muslimy šlo o prosperující město a do 1. světové války mělo město významnou křesťansko-židovskou komunitu. A dál? To už si domyslíte. Aby toho nebylo málo, dohoda Turecka s Francií rozdělila město vedví, s Qamishli na syrské straně.

Dnes tvoří ve městě majoritu Kurdové, resp. tvoří majoritu i v Qamishli, ale tato města jsou od sebe oddělena hermeticky uzavřenou hranicí. Do toho zásahy turecké armády proti Kurdům a občanská válka na opačné straně hranice, které vedly k demolici většiny města během posledních deseti let, a taky tvrdé klima, kdy už v květnu je přes 30 °C. Není to hezké místo pro život.

Přesto. Když přijedu, silnice mě dovede až k parkovišti nějakých 200 metrů od hraniční zdi. Vidím spoustu ostnatých drátů, strážních věží a výhružných cedulí. A mezi nimi a mnou je park, kde místní piknikují.

Nepřijel jsem, abych právě toto viděl. V sousedství parčíku je kostel Mor Yakup z roku 320. Areál prošel samozřejmě celou řadou změn za těch 17 staletí, přesto jde o působivý prostor, který stojí za to vidět.

Den se chylí ke konci a já z Nusaybinu mířím do města Şanliurfa, města proroka Abrahama s bohatou a turbulentní historií. O ní a dalším příště.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Vaverka | pátek 8.9.2023 8:20 | karma článku: 16,53 | přečteno: 234x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce

Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.

10.5.2024 v 8:20 | Karma: 13,39 | Přečteno: 151x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu

To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.

3.5.2024 v 8:20 | Karma: 13,77 | Přečteno: 166x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 14,11 | Přečteno: 178x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 15,02 | Přečteno: 265x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,13 | Přečteno: 222x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 139
  • Celková karma 14,79
  • Průměrná čtenost 639x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik