Kolumbie - 2. díl: Napříč Kolumbií
Ubytování Apartamento Amoblado en Facatativá mělo až ohromující poměr cena/hodnota. Šlo de facto o zařízený byt, kde může spát až 5 lidí, přitom nocleh stál dohromady 111 mil COP, tedy zhruba 500 CZK.
COP, tedy kolumbijské peso, je jedna z těch podivuhodných jihoamerických měn, která vám dává pocit, že jste se rychle stali milionářem. Koneckonců 1 milion COP, nebo jak by řekli místní 1000 mil COP, je zhruba 220 dolarů. Jen je trochu zavádějící, že mil tu označuje tisíce.
Dojem z Facatativy kazí 2 věci. Kdovíjak jsem se nevyspal, protože Facatativá má pozici přímo pod koridorem, kterým se nalétává na letiště v Bogotě. A pak je tu Piedras del Tunjo Archaeological Park, místní hlavní atrakce, kterou chceme navštívit, nicméně nám trochu zvednou mandle tím, že mají tři ceny vstupného - pro místní, pro Kolumbijce a pro cizince. Nadto se platí za vjezd autem. Ne že by 50 mil COP na osobu byl zase takový ranec, ale platit 5x více než Kolumbijci a 30x více než místní, to už je docela nářez. Demokraticky padne rozhodnutí, že tam ostentativně nepůjdeme. Dnes toho trochu lituju.
A tak vyrážíme do nitra Kolumbie. Facatativá je 2600 metrů nad mořem. Sama Bogota je třetím nejvýše položeným hlavním městem na světě, po La Paz a Quitu. Klima je tu stabilní, což znamená 15 °C plus minus 10 stupňů celoročně, jedno roční období, co chvíli prší. A tomu odpovídá i naše počasí. Stačí ale ujet pár desítek kilometrů a je to o něčem jiném. Od průsmyku nad Facatativou ve výšce 2700 metrů jedeme 80 kilometrů jenom z kopce, než dojedeme k řece Magdalena, nejdelší řece Kolumbie. Údolí kolem ní je hluboce zaříznuto mezi velehorami. Jsme 200 metrů nad mořem, je jasno, 30 °C a všude je spousta zeleně.
A prý i divé zvěře. Během pár kilometrů vidím asi pět různých značek se siluetou zvířete, na které v Evropě těžko vůbec narazíte s pokynem “nechte je přejít”.
O kousek dále už je to jiný příběh. Pozvolna se škrábeme do vesnice Murillo, kde máme nocovat. Murillo je bezmála 3000 metrů nad mořem a leží na úpatí vulkánu Nevado del Ruz, který má se svými 5321 metry i ledovec.
Pár týdnů před odjezdem jsem chtěl rezervovat chatku v přilehlém kempu za 200 mil COP, jenže domácí chtěl zálohu, byl problém se domluvit na formě transakce, aby to nestálo ani jednu stranu ranec, a nakonec i komunikace vázla. Proto nocujeme ve Stellarium Glamping, což je ubytování s rustikálním zázemím a s chatkami v podobě trochu kýčovitých prefabrikovaných konstrukcí tvaru polokoule, kterých uvidíme později po Jižní Americe spoustu. Taková romantika pro dva. My nehledáme romantiku, ani nejsme dva. Přesto je třeba říct, že jde o ohromující místo s nádherným výhledem, klidem a vířivkou.
Ohromující je i snídaně. Vajíčka, klobása, šunka, kukuřičná placka (arepa), papája a vodní meloun. K tomu čerstvý džus a na závěr se podává i káva.
Je čas vyrazit na přejezd hor. Pojedeme vysoko, až na 4000 metrů nad mořem. O tom příště.
Jan Vaverka
Kolumbie - 8. díl: Do Bogoty za jídlem
Kulinářská Bogota má vše. Komorní podniky, i obrovskou čtyřpatrovou restauraci, zapadlé bistro s exotickým masem i místo, kam zajít na fermentovanou kukuřici.
Jan Vaverka
Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce
Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.
Jan Vaverka
Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu
To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.
Jan Vaverka
Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty
Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.
Jan Vaverka
Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace
Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině
Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...
Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení
Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...
Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa
Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...
Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie
Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....
Servisní a aplikační technik (m/ž) - mzda až 55.000 Kč
ZOLLER CZECH s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat:
50 000 - 55 000 Kč
- Počet článků 140
- Celková karma 14,54
- Průměrná čtenost 634x
Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.
Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.
Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.
Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.