Letní Makedonie a Bulharsko - 1. díl: Na cestě na Rilu

4. 10. 2022 8:20:00
Červenec a dva státní svátky v pracovní dny. Kam vyrazit, když už je sezóna v plném proudu? My tentokrát míříme do Makedonie, přímým letem z Bratislavy do Skopje.

Je 3. července a po hodině a půl letu přistáváme ve Skopje. Je tu 35 stupňů, přestože je už půl páté odpoledne. Naše první kroky míří do autopůjčovny. Zarezervovali jsme přes Car Flexi na týden Suzuki Swift. V samotné půjčovně se ale k rezervaci nehlásí, ani k tomu, že jsme zaplatili zálohu. Nakonec odjíždíme tříválcovým Renaultem Clio poté, co jsme celou procedurou půjčení auta prošli od nuly. O zálohu se pak budu s Car Flexi přetahovat ještě několik měsíců, nakonec úspěšně. Poučení je jasné: pokud je to jen trochu možné, nepůjčovat si auto přes agenturu.

Začátek nic moc, ale ve skutečnosti to bude jediná větší komplikace, která nás během následující týdne čeká. Renault Clio je na první pohled bizarní stroj. Je to takový bastl s mašličkou. Se svým litrovým tříválcem zní v dálničních rychlostech jak naštvaný vysavač, po každém startu je třeba ručně vypnout režim eco a všechny ty moderní blbiny, jako start-stop, hlídání pruhů a podobně, nad to je auto neskutečně líné a nemá ani klíč, ale placku o velikosti kreditky, proto se trochu děsím představy, že by se vybila baterka.

Původní plán byl, že strávíme týden v Makedonii, ale vidina, že v příštích dnech mají jít teploty nad 40 stupňů, trochu mění harmonogram a míříme tak raději směrem na Bulharsko, do hor. Ještě předtím je ale naší zastávkou Kriva Palanka, konkrétně Manastir Sv. Joakim Osogovski.

Manastir z 12. století je rozsáhlým areálem, jehož součástí je i hotel. Nabízí se tak neobvyklá příležitost poznat blíže život v klášteře. V klášteře jsou dva kostely, menší je ze 14. století, větší z 19. století. Druhý den ráno je tu neskutečný klid.

Kolem sedmé scházím od hotelu ke kostelům, které jsou otevřené, přestože tu nikdo není. Tajuplné atmosféře přidává i to, že klášter leží v poměrně příkrém údolí a tak tu ještě v 9 nesvítí Slunce.

Po snídani vyrážíme směrem k pohoří Rila. Jediným zdržením je povinnost koupit si na hranicích bulharskou obdobu dálniční známky, která je ale potřeba i pro silnice nižších tříd. Míříme ke slavnému Rilskému manastiru s tím, že pak si chceme dát krátký trek v národním parku. Když ale vidíme davy lidí kolem manastiru, měníme plány a jedeme rovnou na trek.

Trek kolem Suchého jezera do sedla nad ním začíná na konci silnice vedoucí za Rilský manastir. Lehká trasa, přibližně severozápadním směrem, s převýšením zhruba 700 výškových metrů se dá zdolat za 2,5 hodiny. Během nich se posouváme z hustého lesa kolem luhů porostlých barevným kvítím až na holé pláně mezi vrcholy hor, na nichž je pořád ještě sníh.

V sedle stojí fotogenická bouda, která slouží jako útočiště za špatného počasí. To ani nám dokonale nepřálo, nicméně dojem z divočiny vynahrazuje, že jsme za celou cestu potkali jen 4 další turisty.

Po sestupu stejnou cestou pak později odpoledne míříme opět zkusit štěstí do Rilského manastiru. K nemalému překvapení, už v něm o půl 6 nejsou žádní turisté. Doslova jsme tu jen my dva a stálí obyvatelé kláštera.

Večer končíme v hotelu Pri Mecho, kde nocleh pro dva se snídaní stojí v přepočtu 530 Kč, což trochu překvapí vzhledem k tomu, že je jen pár kilometrů od Rilského manastiru. Druhý den se má počasí pokazit a tak plánujeme návštěvu Sofie. O tom příště.

Autor: Jan Vaverka | úterý 4.10.2022 8:20 | karma článku: 15.16 | přečteno: 322x

Další články blogera

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 5. díl: Z Uyuni do La Pazu

Než se vydáme na 500 kilometrovou cestu do La Pazu, je čas si Uyuni prohlídnout. Na první pohled nemá na moc co nabídnout, ale zdání klame.

15.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 182 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 4. díl: Noc na Salar de Uyuni

Dva dny po úplňku už můžete vidět těchto šířkách astronomickou noc bez Měsíce krátce po setmění. I proto v Uyuni zůstáváme. Abychom se na Salar ještě jednou vrátili po setmění.

8.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 12.88 | Přečteno: 124 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 3. díl: Den na Salar de Uyuni

Největší solná pláň světa. 10 500 kilometrů čtverečních, což je více než Korsika a Kypr nebo o jen trochu méně než Středočeský kraj. Tady strávíme skoro celý den. A pak i noc.

1.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 14.90 | Přečteno: 148 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 478 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 232 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 132 Celková karma 14.93 Průměrná čtenost 668

Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...