Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Arménie - 5. díl: Poklady na dosah z Jerevanu, část 1.

Arménie má jednu obrovskou výhodu - nenáročný cestovatel navštíví většinu jejich perel jednodenními výlety z Jerevanu. Které to jsou?

V pondělí odpoledne po dni prochozeném po Jerevanu si jdeme do půjčovny Naniko pro Ladu Nivu. Máme ji zamluvenou na 6 dní, během nichž chceme poznat vše, co nám předpověď počasí umožní. Pobočku vede Miqayel, kterého jsem zmiňoval už v jednom z předchozích dílů. Ptá se mě, jestli auto znám, jestli vím, do čeho jdu. Povídám mu, že můj táta v Brně prodává Lady a UAZy a proto vím, co očekávat. Přesto mi vysvětluje všechny vypečenosti Lady, jako například, že ukazatel palivové nádrže je irelevantní, rezerva je v motorovém prostoru, centrál tu není a kufr se otevírá jedině zevnitř z místa za spolujezdcem.

Naše první cesta vede do města Vaghrašapat, kterému spousta Arménů stále říká postaru Ečmiadzin. Vagharšapat je duchovní centrum Arménie. Dominuje mu katedrála, jejíž nejstarší části jsou ze 4. století. V září 2021 je ale bohužel z důvodu rekonstrukce uzavřená, a tak tím, kvůli čemu stojí za to se ve Vaghrašapatu zastavit, jsou jen 2 kostely ze 7. století - sv. Ripsima na příjezdu od Jerevanu a sv. Gajane na jih od areálu katedrály.

Sv. Ripsima ve Vaghrašapatu
Hřbitov ve Vaghrašapatu s sv. Gajane a Araratem na pozadí

Jinak ale Vagharšapat působí dosti ospale. Není tu provoz, nejsou tu turisté, nejsou tu restaurace ani žádné taháky na turisty. Pokud vás neohromí sakrální budovy, patrně vám nejvíce utkví pohled na Ararat, ke kterému jste ještě o něco blíže než v Jerevanu. Poté, co za půlhodinu projdeme město, sedáme do Lady a míříme na Byurakan - astronomickou observatoř. Ze zvedající se cesty k Byurakanu jsou nádherné výhledy na Ararat při zapadajícím slunci.

Zde je třeba se vrátit o pár týdnu nazpět. Plán navštívit observatoř a přenocovat tu jsem měl v hlavě už nějakou dobu. Přes mail a následně i facebook jsem se spojil s Gayane z oddělení PR. Napsal jsem jí, že pracuji v kosmickém průmyslu a na dovolené v Arménii bychom je rádi navštívili. Výsledkem je, že Gajane nám domluvila nocleh v penzionu za 16 000 AMD a noční pozorování pro veřejnost. To byl ale teprve začátek.

Poté, co nás přivítá Armen, správce, který se řadí do kategorie lidí, které máte hned za přátele a rozumíte si s ním, ač vás nespojuje jazyk, píše mi Gajane, že na nás čeká Kamo. Kamo je seniorní astronom, který působí na Byurakanu od roku 1984. Sedáme do Lady Nivy a on nás vede k hlavní atrakci - 2.6 metrovém Cassagrainovském teleskopu. Kamo s námi prolézá celou budovu, zatímco vypráví o výzkumu kvasarů, kterým se Byurakanská observatoř proslavila. 

Pozdější pozorování planet a hvězdokup pro veřejnost od desíti večer s Derenikem, juniorním astronomem, který tu děla Ph.D., už je jen třešničkou na dortu. Den končí v penzionu, ve kterém jsme jedinými návštěvníky.

K tomu, aby byla návštěva Byurakanu kompletní, chybí jen vidět radiooptickou observatoř. Nedokončené Arménské Aceribo s 54 metrovým talířem zasazeným do svahu bohužel není nyní přístupné a pro nás je tak alespoň určitou motivací se sem vrátit. Další motivací by mohlo být setkání s Gajane, která nám vše zařídila, ale na observatoři přímo k zastižení nebyla.

Druhý den ráno je jasno, 4 stupně nulou. Cíl máme jasný, vyjet autem co nejvýše až pod horu Aragac. Krásná silnice vede až do výšky 3200 metrů nad mořem a je tak s velkým přehledem nejvýše položenou asfaltovou komunikací na Kavkaze. S přicházejícím dnem se sice otepluje, ale s rostoucí výškou naopak ochlazuje. Kvůli řídnoucímu vzduchu navíc slábne výkon sovětského čtyřválce pod kapotou, který i bez toho má pouze skromných 59 kW.

U jezera pod Aragacem

I my brzo zjišťujeme, že jsme zeslábli. Aragac, který je “jen” 800 metrů nad námi působí dojmem, že je na dosah ruky. Obcházíme si aspoň jezero s krátkým výšlapem na zhruba 40 metrový brdek, na jehož vrcholu je kříž. Je z něj vidět Ararat v dáli a stanice kosmického záření pod námi. Ta už má to nejlepší za sebou, nicméně zdá se být stále v provozu.

Astronomická observatoř u jezera pod Aragacem

Pro ty, co chtějí zdolat Aragac, je tu spousta místa pro stanování i jednoduché ubytování. Aragac má pověst jedné z nejsnazších čtyřtisícovek. To ale nic nemění na tom, že i tady je sníh takřka celoročně a je třeba nepodcenit přípravu. My nejsme vybavení pro horolezectví, ani z hlediska fyzické kondice, nicméně už jen pro ty výhledy cesta sem stojí za to.

Co je naopak trochu zklamáním, je Amberd. Pevnost na skalním ochozu není přístupná, lze ji jen obejít. Za vidění tak stojí především malý kostelík o kousek dál. Amberd sice není úplně odlehlý, ale ani snadno přístupný - vede k němu poměrně nová asfaltová cesta, ta se ale kroutí naokolo a návštěva vám tak vezme mnohem více času, než byste řekli při pohledu do mapy.

Amberd

Dalším cílem je Hovhannavank. K němu vede dle mapy velká silnice značená žlutě. Silnice působí vskutku předimenzovaně, nicméně příležitostně v ní narazíte na díry tak kolosálních parametrů, že na nich lze utrhnout kolo nebo do nich zapadnout. Je to naše první konfrontace s rozmanitou kvalitou arménských silnic, které i v místech, kde se tváří jako autostrády mohou skrývat past, jenž může být likvidační i pro Ladu Nivu.

Na konci této záludné cesty se nachází asi nejbizarnější arménská atrakce - památník abecedy. Jak jsem zmiňoval v jednom z předchozích dílů, arménská abeceda je výjimečná a Arméni jsou na ni hrdi. Neočekávejte tu ale nic světoborného, jde o zarostlou louku se 39 sochami, jejímž největším kouzlem je sama neobvyklost.

Odtud je to na Hovhannavank už jen 8 kilometrů směrem k Jerevanu po páteřní komunikaci spojující Jerevan s Gruzií. O Hovhannavanku a dalších historických památkách příště.

Autor: Jan Vaverka | pátek 12.11.2021 8:20 | karma článku: 15,29 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 14,67 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,11 | Přečteno: 213x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 188x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma: 16,26 | Přečteno: 214x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma: 17,42 | Přečteno: 277x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 136
  • Celková karma 15,07
  • Průměrná čtenost 653x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik