Arménie - 4. díl: Jerevan jako kulinářský ráj
Když jsme v neděli večer dorazili z letiště do centra Jerevanu a ubytovali se ve slušném, přesto levném City Centre Hotel By Picnic (22 000 AMD pro dva se snídaní), nabízela se otázka, kam na večeři.
Obavy, že v nedělní večer bude město zet prázdnotou, se rychle rozplynuly. Město žilo a výběr byl obrovský. Tak trochu ještě ve středoevropském setupu padlo rozhodnutí: jdeme do minipivovaru.
Něco jako Dargett Craft Beer byste v Arménii, zemi proslavené vínem, úplně nečekali. Jde o první minipivovar v Jerevanu, který má pověst, jež na sebe přitahuje turisty i místní ze širého okolí. Na čepu je 18 piv, všechny místní produkce.
A místní produkcí myslím místní doslova.
Nadto nabízí i ochutnávková prkénka po 1,5 deci, více čí méně svérázné koktejly a výbornou, byť ne úplně autentickou kuchyni. Rychle nám bylo jasné, že tady by se dalo strávit času hodně. Ale kvůli pivům, z nichž mě asi nejvíce, paradoxně, zaujal pilsner, na který jsem velice citlivý, jsme sem nepřijeli.
Den nato už jsme na oběd zamířili do tradičního arménského podniku s tradičním jménem Lavash. Lavash sám o sobě je tenký měkký chléb, se kterým se setkáte v Arménii na každém kroku. Restaurace Lavash, která draze jen vypadá, umožňuje okusit základní škálu arménských specialit, například dolma (plněné vinné listy), tzhvzhik (speciality z jehněčích jater a srdce) nebo všechny možné formy přípravy jehněčího, telecího nebo ryb. Moje volba padá na khurjin, což je de facto zamotaný lavash v němž je výborné podušené jehněčí na zelenině. V lecčem to svojí povahou připomíná dublinské stew, jen s tím rozdílem, že je z rozpadajícího se jehněčího
Zde by mohlo vyprávění o Jerevanských podnicích končit. Jenže souhra okolností tomu chtěla, že jsme si pobyt v Arménii prodloužili o 3 dny. Co k tomu vedlo popíši v jednom z dalších dílů. Tak či tak jsme tyto tři dny strávili v Jerevanu a měli možnost navštívit další podniky.
V pondělí nad ránem po složitém návratu do Jerevanu jsme při popíjení vína pod Kaskádami opět vytasili průvodce a začali debatovat, co navštívíme dál. Přímo přede mnou byla restaurace Wine Republic, v Brandtu notně vychvalovaná s tím, že není lepšího místa kam zajít na víno.
Podávají evropskou a asijskou kuchyni a nabídka se průběžně obměňuje - někdy jsou to burgery, jindy pad thai, sushi nebo pekingská kachna. Co je ale hlavní, je obrovský výběr vína. Nemáte-li hned jasno, obsluha vás ráda vezme od proskleného chladícího boxu a můžete si po poradě vybrat přímo tam.
Dalším svérázným místem je Dalan Art Galery & Cafe na ulici Abovyan. Vstupuje se sem přes obchod se suvenýry a starožitnostmi. Svéráznou atmosféru doplňuje jídelníček s poměrně velkým zastoupením vegetariánských jídel i svérázností jako například podušený pstruh. Mně zaujala “arménská pizza”, což je v zásadě lavash s něčím jako boloňskou omáčkou, akorát že z jehněčího.
To resturace Lagonid, nacházející se trochu dále od hlavního dění, nám nabídla hned dva highlighty - trhané jehněčí s pistáciovou rýží a variací humusů. Variace humusů, ač je vedena jako předkrm, je poměrně vydatným jídlem, poněvadž ke třem miskám humusu dostanete ještě další tři misky s mixem zeleniny a k tomu spoustu lavashe.
Abych ale jen nechválil, i v Jerevanu se můžete spálit. Na místě, které průvodce označuje jako íránskou restauraci Nima, se nachází jiná íránská restaurace, která se jmenuje Chakavak. Po překonání jazykové bariéry a zjištění, že velká část skromného menu beztak neplatí, jsme si objednali všechny (obě) jídla, která byla k dispozici. Ne že by šlo vyloženě o prohru, nicméně bylo zjevné, že dnes vládla mikrovlnka.
Ani gruzínská Genatsvale zrovna neohromila. Pravda, salát Ureki z hovězího jazyka v koprové majonéze byl odvážnou volbou, nicméně celý podnik působil poněkud unyle a já měl pocit, že jsme tu trochu navíc.
Před odletem z Jerevanu bylo ještě jedno místo, které jsme chtěli navštívit - továrnu na brandy. Ty jsou v Jerevanu dvě, proti sobě na protější březích řeky Hrazdan. Obě nabízejí prohlídky a zatímco Ararat brandy factory má na internetových stránkách rezervační systém, který nám rychle pověděl, že jsme bez šance, do Noy brandy factory si musíte zavolat.
Noy nabízí poněkud sebestřednou prohlídku, která nabízí exkurz do historie fabriky i nový kontext moderních dějin Arménie. Dost možná vám, tak jako mně, z této části utkví především plaketa s citátem od Maxima Gorkého a kýčovitá skulptura s biblickým Noem před horou Ararat.
Důležité je, že prohlídka vrcholí ochutnávkou a jen kvůli ní stojí za to Noy brandy factory navštívit. Ochutnávka se dělí na dvě části. Nejprve se zamíří do sklepů, kde mezi sudy různých celebrit a pseudocelebrit (synové prezidenta Lukašenka a podobní) dostanete ochutnat “70 leté arménské portské”. Následuje druhá ochutnávka, už mimo sklepy, kdy dostanete 5 letou a 10 letou brandy s ovocem a čokoládou.
Nadto na prohlídce nemusí být zajímavá jen sama prohlídka. Tak jako jinde po světě na anglických prohlídkách v neanglofonních zemích se schází poměrně pestrá škála hostů. Já se tak dávám do řeči s Íráncem, nebo přesněji, dle jeho slov, Peršanem, žijícím v Londýně. Mluvíme o Arménii, Persii i o jeho zálibě v koňaku.
Příští díl zaměřím na zajímavá místa v okolí Jerevanu. Na pár desítkách kilometrů je toho víc než dost: kláštery, chrámy, zříceniny i vysoké hory a astronomická observatoř.
Jan Vaverka
Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce
Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.
Jan Vaverka
Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu
To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.
Jan Vaverka
Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty
Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.
Jan Vaverka
Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace
Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.
Jan Vaverka
Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya
Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?
Další články autora |
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“
Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...
Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá
Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...
Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech
Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Opilci, nahý zadek i prsa. Nápad sblížit města přes portál se proměnil v chaos
V Dublinu a New Yorku před týdnem začal fungovat kruhový videoportál. Je součástí veřejné umělecké...
Je třeba zastavit válku, pro vítězství v terénu je pomoc dostatečná, míní Pavel
„Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání.“ Tak odpověděl prezident Petr...
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...
- Počet článků 139
- Celková karma 14,74
- Průměrná čtenost 639x
Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.
Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.
Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.
Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.