Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Arménie - 4. díl: Jerevan jako kulinářský ráj

Divoké dějiny Arménie se podepsaly i na její kuchyni, v níž se arménské dědictví misí s perskými a tureckými vlivy. A právě Jerevan, se svým rozmanitým výběrem, dává prostor okusit od každého něco.

Když jsme v neděli večer dorazili z letiště do centra Jerevanu a ubytovali se ve slušném, přesto levném City Centre Hotel By Picnic (22 000 AMD pro dva se snídaní), nabízela se otázka, kam na večeři.

Obavy, že v nedělní večer bude město zet prázdnotou, se rychle rozplynuly. Město žilo a výběr byl obrovský. Tak trochu ještě ve středoevropském setupu padlo rozhodnutí: jdeme do minipivovaru.

Něco jako Dargett Craft Beer byste v Arménii, zemi proslavené vínem, úplně nečekali. Jde o první minipivovar v Jerevanu, který má pověst, jež na sebe přitahuje turisty i místní ze širého okolí. Na čepu je 18 piv, všechny místní produkce. 

Bar s typickou tabuli popisující dnešní výběr
18 piv a k tomu pivní koktejly

A místní produkcí myslím místní doslova.

Nadto nabízí i ochutnávková prkénka po 1,5 deci, více čí méně svérázné koktejly a výbornou, byť ne úplně autentickou kuchyni. Rychle nám bylo jasné, že tady by se dalo strávit času hodně. Ale kvůli pivům, z nichž mě asi nejvíce, paradoxně, zaujal pilsner, na který jsem velice citlivý, jsme sem nepřijeli.

Jedno z několika pivních prkének první večer v Jerevanu

Den nato už jsme na oběd zamířili do tradičního arménského podniku s tradičním jménem Lavash. Lavash sám o sobě je tenký měkký chléb, se kterým se setkáte v Arménii na každém kroku. Restaurace Lavash, která draze jen vypadá, umožňuje okusit základní škálu arménských specialit, například dolma (plněné vinné listy), tzhvzhik (speciality z jehněčích jater a srdce) nebo všechny možné formy přípravy jehněčího, telecího nebo ryb. Moje volba padá na khurjin, což je de facto zamotaný lavash v němž je výborné podušené jehněčí na zelenině. V lecčem to svojí povahou připomíná dublinské stew, jen s tím rozdílem, že je z rozpadajícího se jehněčího

Zde by mohlo vyprávění o Jerevanských podnicích končit. Jenže souhra okolností tomu chtěla, že jsme si pobyt v Arménii prodloužili o 3 dny. Co k tomu vedlo popíši v jednom z dalších dílů. Tak či tak jsme tyto tři dny strávili v Jerevanu a měli možnost navštívit další podniky.

V pondělí nad ránem po složitém návratu do Jerevanu jsme při popíjení vína pod Kaskádami opět vytasili průvodce a začali debatovat, co navštívíme dál. Přímo přede mnou byla restaurace Wine Republic, v Brandtu notně vychvalovaná s tím, že není lepšího místa kam zajít na víno.

Podávají evropskou a asijskou kuchyni a nabídka se průběžně obměňuje - někdy jsou to burgery, jindy pad thai, sushi nebo pekingská kachna. Co je ale hlavní, je obrovský výběr vína. Nemáte-li hned jasno, obsluha vás ráda vezme od proskleného chladícího boxu a můžete si po poradě vybrat přímo tam.

Prosklený chlazený sklad vína ve Wine Republic

Dalším svérázným místem je Dalan Art Galery & Cafe na ulici Abovyan. Vstupuje se sem přes obchod se suvenýry a starožitnostmi. Svéráznou atmosféru doplňuje jídelníček s poměrně velkým zastoupením vegetariánských jídel i svérázností jako například podušený pstruh. Mně zaujala “arménská pizza”, což je v zásadě lavash s něčím jako boloňskou omáčkou, akorát že z jehněčího.

"Arménská pizza"

To resturace Lagonid, nacházející se trochu dále od hlavního dění, nám nabídla hned dva highlighty - trhané jehněčí s pistáciovou rýží a variací humusů. Variace humusů, ač je vedena jako předkrm, je poměrně vydatným jídlem, poněvadž ke třem miskám humusu dostanete ještě další tři misky s mixem zeleniny a k tomu spoustu lavashe.

Abych ale jen nechválil, i v Jerevanu se můžete spálit. Na místě, které průvodce označuje jako íránskou restauraci Nima, se nachází jiná íránská restaurace, která se jmenuje Chakavak. Po překonání jazykové bariéry a zjištění, že velká část skromného menu beztak neplatí, jsme si objednali všechny (obě) jídla, která byla k dispozici. Ne že by šlo vyloženě o prohru, nicméně bylo zjevné, že dnes vládla mikrovlnka.

Íránské kuře

Ani gruzínská Genatsvale zrovna neohromila. Pravda, salát Ureki z hovězího jazyka v koprové majonéze byl odvážnou volbou, nicméně celý podnik působil poněkud unyle a já měl pocit, že jsme tu trochu navíc.

Hovězí jazyk v koprové majonéze

Před odletem z Jerevanu bylo ještě jedno místo, které jsme chtěli navštívit - továrnu na brandy. Ty jsou v Jerevanu dvě, proti sobě na protější březích řeky Hrazdan. Obě nabízejí prohlídky a zatímco Ararat brandy factory má na internetových stránkách rezervační systém, který nám rychle pověděl, že jsme bez šance, do Noy brandy factory si musíte zavolat.

Noy nabízí poněkud sebestřednou prohlídku, která nabízí exkurz do historie fabriky i nový kontext moderních dějin Arménie. Dost možná vám, tak jako mně, z této části utkví především plaketa s citátem od Maxima Gorkého a kýčovitá skulptura s biblickým Noem před horou Ararat. 

Citát Maxima Gorkého
Noe pod Araratem

Důležité je, že prohlídka vrcholí ochutnávkou a jen kvůli ní  stojí za to Noy brandy factory navštívit. Ochutnávka se dělí na dvě části. Nejprve se zamíří do sklepů, kde mezi sudy různých celebrit a pseudocelebrit (synové prezidenta Lukašenka a podobní) dostanete ochutnat “70 leté arménské portské”.  Následuje druhá ochutnávka, už mimo sklepy, kdy dostanete 5 letou a 10 letou brandy s ovocem a čokoládou.

Sklepy v Noy brandy museum

Nadto na prohlídce nemusí být zajímavá jen sama prohlídka. Tak jako jinde po světě na anglických prohlídkách v neanglofonních zemích se schází poměrně pestrá škála hostů. Já se tak dávám do řeči s Íráncem, nebo přesněji, dle jeho slov, Peršanem, žijícím v Londýně. Mluvíme o Arménii, Persii i o jeho zálibě v koňaku.

Příští díl zaměřím na zajímavá místa v okolí Jerevanu. Na pár desítkách kilometrů je toho víc než dost: kláštery, chrámy, zříceniny i vysoké hory a astronomická observatoř.

Autor: Jan Vaverka | pátek 5.11.2021 8:20 | karma článku: 18,72 | přečteno: 654x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 11,41 | Přečteno: 194x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,73 | Přečteno: 172x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma: 15,72 | Přečteno: 200x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma: 17,12 | Přečteno: 264x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 5. díl: Z Uyuni do La Pazu

Než se vydáme na 500 kilometrovou cestu do La Pazu, je čas si Uyuni prohlídnout. Na první pohled nemá na moc co nabídnout, ale zdání klame.

15.3.2024 v 8:20 | Karma: 14,44 | Přečteno: 199x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 4. díl: Noc na Salar de Uyuni

Dva dny po úplňku už můžete vidět těchto šířkách astronomickou noc bez Měsíce krátce po setmění. I proto v Uyuni zůstáváme. Abychom se na Salar ještě jednou vrátili po setmění.

8.3.2024 v 8:20 | Karma: 13,24 | Přečteno: 133x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 3. díl: Den na Salar de Uyuni

Největší solná pláň světa. 10 500 kilometrů čtverečních, což je více než Korsika a Kypr nebo o jen trochu méně než Středočeský kraj. Tady strávíme skoro celý den. A pak i noc.

1.3.2024 v 8:20 | Karma: 15,18 | Přečteno: 154x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 2. díl: Z pustiny k Salar de Uyuni

Vesnice a slaný hotel byli trochu jako zjevení. Jestliže minule to bylo o poušti, živlech a kopcích v dáli, nyní se svět zazelená a objeví se skaliska.

23.2.2024 v 8:20 | Karma: 14,10 | Přečteno: 210x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 1. díl: Vysokohorská pustina

Vysokohorská poušť, žádná civilizace, žádný asfalt, jen prázdnota. A v ní vulkány, jezera všech barev, gejzíry a bublající bahno. Co víc si přát?

16.2.2024 v 8:20 | Karma: 17,45 | Přečteno: 285x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Chile - 6. díl: Na cestě do Bolívie

Je 7. listopadu ráno. Na druhý den máme vyrazit přes kopce do Bolívie. Než ale překročíme hranice, bude to ještě dobrodružství.

9.2.2024 v 8:20 | Karma: 14,73 | Přečteno: 246x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Chile - 5. díl: Vysoko do hor

Na závěr našeho pobytu v Chile je potřeba otestovat, co s námi udělá nadmořská výška. A tak vyrážíme k Argentinským hranicím. Tentokrát už budou jezírka a vulkány.

2.2.2024 v 8:20 | Karma: 15,95 | Přečteno: 247x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Chile - 4. díl: Do San Pedro de Atacama

San Pedro je oázou uprostřed pouště, která je turistickým centrem Atacamy. Odtud jsou na dostřel kaňony, jezírka, gejzíry i vulkány. My sem míříme i proto, že je branou do Bolívie.

26.1.2024 v 8:20 | Karma: 13,56 | Přečteno: 221x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Chile - 3. díl: Astronomická observatoř Paranal

Uprostřed Atacamy, jednoho z nejsušších míst na planetě, je areál se čtyřmi obrovskými teleskopy, které jsou každou sobotu otevřeny veřejnosti. A taky se tu točila bondovka.

19.1.2024 v 8:20 | Karma: 16,39 | Přečteno: 248x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Chile - 2. díl: Pan-American Highway

Nejdelší silnice světa vede z Patagonie až na Aljašku a je zároveň páteřní silnicí Chile. Vydáváme se ji blíže prozkoumat na naší cestě z Antofagasty na ESO Paranal. Alespoň z části.

12.1.2024 v 8:20 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Chile - 1. díl: Na cestě na chilskou Atacamu

Stačilo pět hodin v letadle a jsme ze zelené Kolumbie na jednom z nejsušších míst planety. Přilétáme do chilské Antofagasty, která je ve srovnání s Kolumbií dost jiným světem.

5.1.2024 v 8:20 | Karma: 25,68 | Přečteno: 1219x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 4. díl: Fine dining a káva

Kolumbie je 3. největším exportérem kávy na světě. A právě na druhé straně Nevado del Ruz je tzv. Zona Cafetera, odkud pochází ta nejkvalitnější. A taky je tu Manizales.

22.12.2023 v 8:20 | Karma: 15,42 | Přečteno: 354x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 3. díl: Přes kolumbijské hory

Autem do čtyř tisíc. A tam do termálů. U toho všude kolem zeleň. Počasí se mění lusknutím prstu. Silnice je ve výstavbě. Bude to dobrodružných 80 kilometrů.

15.12.2023 v 8:20 | Karma: 15,59 | Přečteno: 279x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 2. díl: Napříč Kolumbií

Vydáváme se na třídenní cestu směrem do Cali, kolem nejvyšších vrcholů Kolumbie. Bude to rozmanité, protože se budeme pohybovat rozmezí 4000 výškových metrů.

8.12.2023 v 8:20 | Karma: 18,91 | Přečteno: 358x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 1. díl: Cesta do Jižní Ameriky

Rozhodli jsme se vydat na 3 týdny do Jižní Ameriky. Kolumbie, Chile, Bolívie. Jsme na startu. Jak se dostat přes Atlantik do Bogoty? A jak se na místě zorientovat?

1.12.2023 v 8:20 | Karma: 17,37 | Přečteno: 404x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Mých TOP 10 restaurací

Srbsko se stalo v dubnu 2023 mým 50. suverénním státem, který jsem navštívil. Při té příležitosti jsem se rozhodl vypíchnout 10 svých nejoblíbenějších podniků z první padesátky navštívených zemí. Které to jsou?

10.11.2023 v 8:20 | Karma: 16,86 | Přečteno: 555x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 135
  • Celková karma 14,77
  • Průměrná čtenost 658x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik