Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Arménie - 3. díl: Lesk a bída Jerevanu

Jerevan, který je výkladní skříní Arménie, vypadá jako moderní metropole evropského střihu. Jenže ono to není tak jednoduché.

Na první pohled je Jerevan výjimečné město. Nachází se zhruba 1000 metrů nad mořem v jednom z nejsušších regionů Arménie.

Obklopen je vysokými horami:

  • z východu jsou to Geghamské hory s nejvyšším vrcholem Aždahak, s výškou 3597 metrů
  • na severu ční nejvyšší hora Agarak s 4090 metry
  • a především na jihozápadě, hned za 12 kilometrů vzdálenou hranicí s Tureckem, je Ararat se 5137 metry

Pro Armény posvátný Ararat je nepřehlédnutelnou dominantou, ač jeho vrchol je dobrých 45 kilometrů daleko. A protože v Jerevanu a okolí žije polovina obyvatel Arménie, lze bez velké nadsázky říct, že půlka Arménů žije maximálně pár kroků od výhledu na Ararat.

Výhled na Ararat od památníku genocidy

Když si pustíte arménský díl Cestománie z roku 2001, jeden z místních říká: “co by nám vadilo, že je Ararat v Turecku, my na něj vidíme pořád”. Přesto brzy pochopíte, že Arméni mají ze ztráty Araratu silný mindrák. Jak se to projevuje? Krom restaurací nebo kiosků, Ararat pojmenovali město, provincii, pivo, víno, koňak i cement. Ararat tak vidíte na každém kroku nejen proto, že jde o sopku se sněhovou čepicí převyšující o 4 km okolní terén. Jerevan není ale jen o výhledech na biblický Ararat. Má toho mnoho co nabídnout, byť to nejsou zrovna historické památky.

Město mnohokrát poničila zemětřesení. K nejzásadnějším se řadí tři: z let 1679, 1931 a 1988. Ač silou bylo patrně nejsilnější to první, to druhé a třetí se na tváři města podepsaly naprosto zásadně, a i proto je nejstarší památkou v centru Jerevanu dnes Modrá mešita postavená v 18. století v perském stylu.

Modrá mešita

O moc více památek podobného data v Jerevanu nehledejte. Na kopci nad řekou je sice rozpadající se čtvrť Kond, nicméně ta nemá tolik čím nadchnout. To, co zaujme, je něco jiného.

Kond

Jerevanu se přezdívá růžové město. Mnoho budov je postaveno z narůžovělého tufu. Ten vynikne zvláště na náměstí republiky, ale ani to není to, co vám v Jerevanu utkví nejvíce.

To, čím je Jerevan výjimečný především, je brutalistická architektura z druhé poloviny 20. století, která se na městě nesmazatelně podepsala. Brutalismus vidíte takřka na každém kroku. Například na vstupu do metra:

Při čekání na autobus:

V podobě sportovního komplexu:

After Karen Demirtchian Sport/Concert Complex, na pozadí nejvyšší arménská hora Agarac

Nebo divadla:

Ruské divadlo poblíž jerevanské katedrály

Nejikoničtějším příkladem brutalismu je pak hlavní atrakce Jeravanu - kaskády:

Kaskády

Ty ale nejsou ikonické jen zespod. 

Prázdné kaskády při rozbřesku

Pod kaskádami je otevřená umělecká galerie se svéráznými postmoderními sochami. Mezi nimi je tlustá kočka, tlustý kiwi, nahá žena s cigaretou nebo skákající jelen. A to je teprve začátek. Pohled do útrob kaskády nabízí uměleckou galerii, kterou můžete projíždět na eskalátorech. Galerie je otevřena každý den od 8 do 20 a zvláště v parných dnech se může hodit, že vám eskalátory ušetří zdolávání schodů.

Tlustý kiwi
Tlustá kočka
Galerie uvnitř Kaskád

A pak je tu ale odvrácená strana. Zemětřesení v roce 1988 postihlo zemi před rozpadem Sovětského svazu, který vedl k dalšímu úpadku, a samo zemětřesení zanechalo v městě a v celé Arménii, těžké rány. Leccos se opravilo, leccos ne, leccos se nedodělalo, leccos bylo opuštěno hned, leccos později.

Nejikoničtějším příkladem je opuštěná stanice lanovky. Postavena byla v roce 1962 a mimo provoz je od tragické nehody v roce 2004. Budova, ač je v centru vedle hlavní třídy, je totálně vybydlená a na první pohled nebezpečná, přesto dokonale přístupná. Chcete jít do kabiny lanovky nebo na střechu? Není problém.

Opuštěná stanice lanovky
Stanice lanovky je kompletně přistupná

A není to zdaleka jediný případ. Stačí se vydat zdolat kaskády a uvidíte další do očí bijící příklad: To, co zespod není vidět. To, že nejsou dokončené.

Pod vrchlem nedokončených kaskád se nabízí o něco méně působivý výhled

Pokud by chyběla poslední část, tolik by to nevadilo. To, co chybí, není ale poslední část a (skoro) slepé schodiště má tak v sobě cosi bizarního.

Na druhou stranu, zdolání kaskád nelze než doporučit. Je odtud ten nejlepší výhled na Jerevan s Araratem na pozadí a otevírá se cesta ke dvěma svérázným highlightům Jerevanu: Neobrutalistickému bytovém komplexu a památníku Matky Arménie.

Neobrutalistický komplex o 16 patrech vypadá jako vstupní brána do města a v lecčem může vzdáleně připomenou madridský Puerta de Europa. V době naší návštěvy kouzlem nechtěného byly budovy otevřeny a já se tak mohl podívat i do útrob. Ač byly budovy dostavěny v roce 2013, dodnes není interiér hotov, a tak mě trochu překvapilo, když jsem se po vyjetí do nejvyššího patra ocitl na staveništi mezi dělníky.

To památník Matky Arménie v Parku vítězství stojí v nezměné podobě na svém místě od roku 1967. Podobně jako památník genocidy na protějším kopci (na fotce v předcházejícím díle) je překvapivě těžko přístupný, kdy přístupové cesty nevedou přímočaře z centra města ale jsou naokolo. Samotný památník byl ve své době veskrze odvážným dílem - postava s mečem připomíná kříž a sama stojí na piedestalu, na němž předtím stál Stalin, oproti němuž je vyšší o 5 metrů. Aby toho nebylo málo, kolem památníku je venkovní galerie vojenské techniky.

Matka Arménie

Na okraji parku se nachází další opuštěný komplex - bývalá restaurace Argil. Nádherný výhled na město tu dnes bohužel kazí mikroklima připomínající squat kombinované s aromatem zplodin a obrovským hlukem od přiléhající páteřní komunikace. I to je pro Jerevan typické a rychle to zkazí nadšení z pohledu na svébytný vozový park, kde se mísí klasika postsovětských zemí s tím nejlepším z moderního automobilismu - vozidly s šestiválcovými a osmiválcovými atmosférickými motory, které dnes už v EU mnohdy nekoupíte.

Můj výsledný dojem z Jerevanu tak je, že je to moderní město, které máe své bolesti a jsou to bolesti, které v Evropě už tolik neznáme nebo alespoň ne v takovém rozsah. Na druhou stranu se všemi těmi (takřka) nepřetržitými otevíračkami a stánky všude kolem, s pulzujícím životem na ulicích, na velkoměsto nebývalým pořádkem a bez viditelné chudoby na dohled, máte pocit, že může být Jerevan lepším místem pro život než leckterá metropole v Evropě.

Nadto je Jerevan kulinářskou destinací. Na to se zaměřím v dalším díle

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Vaverka | pátek 29.10.2021 8:20 | karma článku: 20,36 | přečteno: 730x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu

To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.

3.5.2024 v 8:20 | Karma: 13,38 | Přečteno: 149x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,55 | Přečteno: 172x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 15,02 | Přečteno: 257x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,13 | Přečteno: 219x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 193x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 14,88
  • Průměrná čtenost 643x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik