Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do Albánie autem - 5.díl: Napříč jižní Albánií

Cesta z  Korçë do Gjirokastëru nemá v Albánii obdoby. Trvá mnohem déle než byste čekali, ale vadit vám to vůbec nebude.

Gramozský masiv se táhne podél hranice mezi Albánii a Řeckem. Se svou výškou atakující 2500 metrů působí naprosto neprostupně. Pod ním se rozkládá kraj, který je drsný a nádherný. Přitom opouštíte-li Korçë, nějakou dobu to vypadá, že vás čeká relativně poklidná cesta půvabným údolím.

Prvních zhruba 20 kilometrů svištíme po široké nové silnici až do průsmyku ve výšce 1150 metrů nad mořem. A pak to propukne a já mám za chvíli ruce jak vánočku. Nový kvalitní asfalt střídá starý a otřesný, se spoustou děr, a zase zpátky, a takto pořád dokola. Výhledy jsou čím dál hezčí.

Poslední větší výspou civilizace je na dlouho Ersekë. Maloměsto stojí v krásné kulise okolních hor. Na první pohled je jasné, že je tu život tvrdý - město je ve výšce 1050 metrů nad mořem 40 kilometrů od Korçë. Je tady sice krásně, ale zimy tu musí být kruté.

Příjezd do Ersekë

Je pozdní odpoledne a začíná se smrákat. Před námi je ještě 30 kilometrů k farmě a kempu Shelegur, kde dnes nocujeme. Krajina je čím dál dramatičtější a cesta čím dál divočejší. Občas chybí asfalt, protože cesta s asfaltem se sesunula se svahem. To už vás v tomto regionu ale moc nepřekvapí.

Zhruba v 6 večer dorazíme do kempu s chatkami. Přes silnici bunkry, pár set metrů na dojití horské jezero. Jsme jediné hosté. Je tu chladno, klid, není tu internet a nocleh pro čtyři se snídaní vyjde na 40 euro.

Ta pravá show propukne až ráno. Vyrážíme po klasické albánské snídani, která se skládá z domácí fety a marmelády. Je jasno a já jsem si vědom, že dneska nás čekají ta nejlepší panoramata. To moji spolucestující zatím neví. Neujedeme z ubytování ani kilometr a slyším: zastav, tady je to pecka. 

Výhled na hory jen pár set metrů od kempu

A to je teprve začátek. Další spektakulární výhledy se otevírají ve chvíli, kdy se nad námi poprvé rozevře údolí řeky Vjosë nad nímž se vysoko tyčí městečko Leskovik.

Za Leskovikem se cesta zásadně zhorší. Kroutí se dolů do kaňonu řeky Vjosë a pomalu za každou zatáčkou nabízí nové výhledy. Celkem je potřeba sklesat z Leskoviku 600 výškových metrů a při kvalitě komunikace to není zrovna žádný fofr.

Údolí řeky Vjosë je zespod neméně pompézní. Silnice se sice lepší, ale pořád je tak klikatá, že nedovoluje rychlejší jízdu. Až po Përmet je to jen a jen pastva pro oči.

Gjirokastër

Další zastávkou je Gjirokastër. Jeho centrum, rozprostřené v příkrém svahu, je zařazeno na seznam UNESCO. O městě si nejlépe uděláte představu z vyhlídky Kerculla, kde je i resort s hotelem a restaurací. My sem dorážíme krátce po poledni. Vypadá to tu luxusně a my se číšníka ptáme, co nám může nabídnout. Bez velkého váhání navrhuje, že nám může připravit dnešní specialitu, kterou je koroptev s domácími těstovinami. To se nedá odmítnout.

Výhled na Gjirokasër z resortu Kerculla

Gjirokastër vábí turisty hlavně na historické centrum s nádhernými osmanskými domy z 19. století s břidlicovými střechami. Nad nimi ční citadela, která je druhým turistickým tahákem Gjirokastëru.

Centrum Gjirokastëru

Citadela má poměrně pestrou historii. Poprvé byla osídlena před více než 2000 lety. V 6. století byly vybudovány hradby a dnešní podobu dostala za vlády Aliho Paši v 19. století. Po většinu 20. století, hlavně v éře Hodžovy krutovlády, byla využívána jako věznice. Dnes je tu poměrně strohé muzeum, z části přístupné v rámci vstupenky do hradu, kterému dominuje americký špionážní letoun, který byl v Albánii nucen přistát v roce 1957.

Muzeum na citadele

Historka o nuceném přistání má dvě verze, albánskou a americkou, ani jedna nepůsobí kdoví jak věrohodně. Posuďte sami. Podle americké verze letěl pilot z Chateauroux do Neapole, zabloudil v mlze, došlo mu palivo a on musel nouzově přistát. Podle albánské verze bylo albánskou vzdušnou ochranou americké špionážní letadlo zachyceno a pilot bylo donucen k přistání na letišti Rinas. Tak či tak, byl pilot propuštěn a už o něm nikdo nikdy neslyšel.

V Gjirokastëru se můžete specifickým způsobem setkat ještě s jednou svéráznou až krutou epizodou moderních albánských dějin. Totiž strohost muzea je do značné míry způsobena tím, že bylo v roce 1997 vyrabováno během celostátních nepokojů, kdy z něj zmizelo vše, co bylo snadné k odnesení, především ruční zbraně..

Na tuto pohnutou epizodu jsem se zeptal Liliho, našeho starého známého, o pár dní později v Beratu. Vypráví mi, jak chamtiví Albánci bez jakýchkoliv zkušeností s nástrahami kapitalismu propadli ideji rychlého zbohatnutí. Vybírali úspory a zastavovali domy, jen aby se přihlásili do pyramidových schémat s vidinou snadného a rychlého zisku.

Byla to taková albánská obdoba českých kampeliček v 90. letech, akorát s tím rozdílem, že se do albánské pyramidy zapojilo tolik lidí, že kolaps systému vedl k panice, nepokojům a drancování. Hodně lidí přišlo o hodně peněz a v chaosu vzniklé situace bylo například během jara 1997  v rámci rabování uloupeno přes půl milionu zbraní, z nichž většina nebyla nikdy navrácena. Anarchie trvala týdny, situace se uklidňovala roky. 

I toto je Albánie. Jak říká Lili: Jsi-li k Albánci vstřícný, stokrát se ti odvděčí. Budeš-li na něj zlý…

Příště o albánském pobřeží.

Autor: Jan Vaverka | pátek 4.6.2021 8:20 | karma článku: 17,88 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,21 | Přečteno: 141x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 14,98 | Přečteno: 247x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,13 | Přečteno: 217x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 191x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma: 16,28 | Přečteno: 218x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 14,99
  • Průměrná čtenost 648x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik