Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Island jako destinace pro gurmány

Pečená alka, uzený papuchalk, restovaný siven, sleď na sladko, shnilý fermentovaný žralok nebo steak z velryby. Zní to docela šíleně, že? Ale vězte, že Island je schopen vás svojí kuchyní ohromit.

Když jsem byl před lety v Kazachstánu, vyslovil jsem teorii, že čím je země řidčeji osídlena, tím zajímavější kuchyni v ní okusíte. Totiž je-li nějaké území osídleno řídce, nasvědčuje to tomu, že obyvatelé tohoto regionu čelili historicky různým, především klimatickým příkořím. To vedlo k tomu, že buďto museli neustále vymýšlet inovativní přístupy k zajištění přežití, nebo naopak měli dost prostoru, aby k dokonalosti dovedli to málo, co jím specifika jejich regionu umožňují.

Zatímco v Kazachstánu jde spíš o druhý případ a vy tu tak můžete okusit výtečné koňské steaky nebo superbio zeleninu, v případě Islandu to vede spíše k tomu, že vám může na talíři přistát maso zvířete, které si horkotěžko spojíte s živým tvorem.

Island jsem navštívil v květnu. Dle mého soudu jde o ideální načasování - dny jsou dlouhé, počasí na místní poměry stabilní a ceny nejsou vyšponované tak jako v hlavní sezóně. Abyste okusili ty největší Islandské speciality, nemusíte v zásadě opouštět Reykjavik, nicméně tu pravou autentičnost najdete na Islandském venkově.

Typickým příkladem je Bjarnarhöfn na poloostrově Snafellsnes, který je jedním ze 4 míst, kde se vyrábí největší islandská specialita - hakarl. Jde o speciálně upravené maso žraloka, které by bez toho bylo jedovaté. Bez nadsázky jde o zkvašené, shnilé a vysušené maso, které svojí chutí spíš než cokoli jiného připomíná zralý sýr. V minulosti se maso nechávalo uležet tak, že se pohřbilo do popela. Touto cestou byl koneckonců kdysi tento postup omylem objeven.

V lehce bizarním muzeu vám za poměrně malý peníz celý postup výroby objasní. Vysvětlí vám mimo jiné, že žraloci se nesmí lovit a tak všichni žraloci takto připravení byli uloveni “omylem”. V muzeu je velká sbírka toho, co bylo nalezeno v trávicím traktu žraloků a projdete si i celý výrobní proces.

Galerie zvířat a věcí vylovených z trávícího traktu žraloků

Nakonec nemůže chybět ani ochutnávka. Hakarl se jí na tmavém chlebě a doporučuje se zapít pálenkou. Na chuť si poměrně rychle zvyknete, byť je dosti neobvyklá a zážitek umocňuje pach amoniaku. Nicméně bez brzdy bych hakarl nedoporučoval.

Hakarl s celozrným chlebem

Velkou kategorií, kterou nelze opomenout, jsou ryby. Islanďané mají po Japoncích druhou největší spotřebu ryb na hlavu na světě. Nejsnáze jsou k dostání pstruzi, lososi a především sledi a siveni. Na lovu ryb je postavena značná část hospodářství, v minulosti především lov sleďů. Rozličný je i způsob zpracování. Tak jako u nás jsme zvyklí především na sledě z kyselého nalevu alias zavináče, zde se často setkáte třeba se sledi nasladko s kurkumou.

Taková normální islandská snídaně

Poměrně kontroverzní specialitou jsou pak steaky z velrybího masa. Island je jednou ze tří zemí, která velryby loví (kromě Norska a Japonska) a v restauraci ho dostanete poměrně snadno. Když vám přistane steak na stole, tipovali byste, že jde spíše o koninu nebo hovězí. Jedná se o maso purpurové barvy, které svojí chutí a konzistencí připomíná ze všeho nejvíce koňské maso nebo pravou svíčkovou.

Steak z velryby

A pak je tu ptactvo a tím rozhodně nemyslím drůběž. Poměrně rozšířená je konzumace alky malé (alka velká byla vyhubena). Konzumují se i bělokurové nebo racci. Nicméně největší specialitou je papuchalk. Tento kouzelný pták, který je podivnou kombinací alky a papouška, žije v obrovských počtech především na jižním pobřeží a na ostrově Heimaey. Připravuje se grilovaný nebo vyuzený jako studený předkrm.

Nejdominantnějším pokrmem na Islandu je ale jehněčí a skopové. Na každého Islanďana připadají čtyři ovce. Narážíte na ně doslova na každém rohu a to se nemůže neprojevit v jídelníčku nějakou tou bizarností. Islanďané se umí poradit s jakoukoli části těla. Mezi speciality se tak řadí jehněčí hlava (Svi?), něco jako tlačenka z jehněčí hlavy (Svi?asulta), jehněčí jelita (slátur) nebo krvavý pudink (Bló?mör). Maso se mimo to griluje, udí nebo suší.

Z nápojů stojí za vyzdvihnutí pivo. Nutno říci, že Island pro alkohol má drakonické restrikce. Pivo bylo až do roku 1989 nelegální a dnes koupíte v supermarketu jen nápoje maximálně s obsahem 2,2 % alkoholu. Mimo to se alkohol prodává jen ve specializovaných prodejnách Vínbú?in, kterých je za hranicí aglomerace Reykjavíku pomálu, nebo v restauracích. Na Islandu jsou 3 velké pivovary Gull, Thule a Viking, které vaří tuctové zaměnitelné pivo, ale pak je tu i spousta lokální producentů, kteří nabízí zajímavá piva (za vysoké ceny) například Segull, ?umall nebo Grýla.

Ubytování ve Fossatunu

Nabízí se ještě otázka, kam se na speciality zajít. Mně se osvědčila restaurace ?rír frakkar na ulici Baldursgata (oblíbené mezi RPG hráči), kde mají všechny zmíněné islandské speciality. Za zmínku stojí i Láki Hafnarkaffi v Grundarfjör?uru. Na venkově je obecně výběr poměrně malý a rozmohla se tu bohužel i kultura laciných fastfoodů, které cílí na americké turisty. Nicméně dají se najít skvělá místa a to mnohdy i ve spojení s ubytováním jako například Fossatún u Borganes.

Baldursgata

Na Islandu je potřeba počítat s poněkud větší zátěží na vaši peněženku. Ve ?rír frakkar jdou ceny za hlavní chod až k 5000 ISK, sklenička vína vyjde na 1200 ISK. Ve Fossatúnu jsou ceny zhruba poloviční. Ceny tak zhruba odpovídají těm norským.

Sečteno podtrženo: Na Islandu je sice draze, ale stojí za to dát mu šanci, aby Vám ukázal svůj svérázný kulinářský um. Získáte tak nezapomenutelné zážitky na jídla, která těžko někde jinde okusíte.

Autor: Jan Vaverka | pátek 26.6.2020 8:20 | karma článku: 17,74 | přečteno: 578x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,22 | Přečteno: 163x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 15,00 | Přečteno: 252x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,13 | Přečteno: 218x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 192x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma: 16,29 | Přečteno: 223x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

V centru Hradce hořelo podkroví domu, obyvatelé bytů se vrátit nemohou

2. května 2024  10:22

V historickém jádru Hradce Králové vyhořelo podkroví nad dvoupodlažním domem. Když hasiči dorazili,...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 14,97
  • Průměrná čtenost 648x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik