Lednový Izrael - 5. díl: Negevská poušť

21. 02. 2020 8:20:00
Pustina pokrývající polovinu plochy Izraele, posetá desítkami vojenských prostorů, ale i kaňony a antickými vykopávkami. Prostě ideální turistická lokalita. Co myslíte?

Právě Negevská poušť, kde je přítomnost armády znát jako nikde jinde a kde se odehrávaly všechny velké konflikty židovsko arabských válek 20. století, je dokonalým zapadákovem, který zatím turisté neobjevili. Přitom tu jsou jak úchvatné přírodní scenérie, tak i památky čilého obchodní ruchu z dob starověku, z dob takzvané Kadidlové stezky.

Kadidlovou stezku, která vedla z Gazy do Jemenu, spravovali Nabatejci, kteří ve starověku žili na území Arabského poloostrova a Levanty. Kolem Kadidlové stezky, která je podobně jako Hedvábná stezka rozvětvená po poměrně velkém regionu, vznikala bohatá obchodní centra, z nichž nejznámější je jordánská Petra.

Na území Izraele se dochovaly pozůstatky 4 měst: Mamshit (řecky Memphis), Haluza, Shivta a Avdat. Avdat je nejzachovalejší, a nejdostupnější, a tedy i nejatraktivnější.

Avdat se tyčí na skále zhruba 80 metrů nad úrovní okolí. Nachází se poblíž silnice z Berševy do Micpe Ramon. Jde o nebývale zachovalý a rozsáhlý areál využívaný především v období 1. století před Kristem až 7. století po Kristu.

To, co vám ale utkví při návštěvě v lednu, je především opuštěnost areálu. Po zaplacení 28 šekelů za osobu v návštěvnickém centru můžete vyjet autem až na horní parkoviště. V samotném areálu se můžete volně procházet a nikdo vás tu rušit nebude, protože tu není ani nohy. Prostě to tam máte sami pro sebe.

Ale Negevská poušť není jen o antických památkách. Jižně od Avdatu se nachází Makhtesh Ramon (kráter Ramon) - největší erozní kráter na světě. Kráter má na délku 40 km, šířku 2 až 10 km a hloubku zhruba 500 metrů. Je tak absurdně velký, že si na jeho dně sotva uvědomíte, že jste v kráteru. Navíc tento úkaz je i poměrně těžké nafotit, pro jeho extrémnírozměry.

Menší podobný kráter leží východně od Yeruchamu. Paradoxně se mu říká “Velký kráter”, přestože má rozměry “jen” 5 x 10 kilometrů a hloubku 400 metrů. Jestli Ramon leží mimo turistický zájem, byť je na hlavní silnici, Velký kráter je už úplně dokonalým zapadákovem. V jeho centru leží Color Sands, barevný geologický útvar, u něhož si můžete na lavičkách rozbalit piknik nebo sem vyrazit večer na pozorování hvězd.

Další kategorií jsou pak kaňony. Ten nejdostupnější se nachází hned v sousedství Avdatu a jmenuje se Ein Avdat Canyon. Přístup je k němu ze dvou stran - ze severu z Midrešet Ben Gurion, kde se nachází mj. univerzita Bena Guriona a hrobka Bena Guriona - zakladatele moderního Izraele, dále pak z jihu od vyhlídkové plošiny.

Dalším kaňonem, který stojí za návštěvu (a je dobře dostupný), je Červený kaňon u hranic s Egyptem. Už jen příjezd stojí za to, a to ať už přijíždíte ze severu po prázdné silnici č. 12 nebo po příkré silnici z jihu od Eilatu s nádhernými výhledy na Eilatský záliv.

Ke kaňonu je to od hlavní silnice zhruba 2 kilometry pro prašné cestě sjízdné osobním autem. Stezka vede jak dnem kaňonu, kde jdete mezi hladkými skálami vytvořenými vodní erozí, tak po jeho okraji, kde máte dobrý výhled na okolní krajinu. Celý okruh zabere půlhodinu až hodinu.

Praktické informace

Pokud jde o ubytování, skvělou volbou je White Hill Guesthouse. Za 95 šekelů dostanete nocleh se snídaní. Prostředí je přátelské a lokalita ideální pro prozkoumávání okolí.

Mimo to Negevská poušť umožňuje na více místech, z nichž jsem některá už dříve zmiňoval, divoké stanování, stejně jako polodivoké kempování jako například v Borot Lots Campground. Jinak jsou ale kempy především kolem Makhtesh Ramon a silnice 90 od Eilatu k Mrtvému moři. U silnice 12 nenajdete žádný.

Pokud jde o Eilat, zde je ubytovacích kapacit spousta. Nicméně je to přímořské letovisko a najít zde levný nocleh nemusí být snadné. I zde je místo pro kempování u cesty k egyptské hranici. Pokud ale chcete mít střechu nad hlavou, nejlevnější variantou je Arava Hostel s cenou okolo 90 šekelů za osobu a noc se snídaní, případně Hotel Pegasus s podobnou cenou.

Asi nepřekvapí, že stravovacích zařízení je v Negevské poušti jako šafránu. Tady musíte být předzásobeni z obchodů v městech. Ani v Eilatu není až tak moc stravovacích zařízení. Přecjen většina návštěvníků tu přebývá v hotelech. Jedinou zkušenost, kterou mám, a to velmi dobrou, mám z restaurace The Brewery. Mají svoje pivo, které je velmi povedené, dobře tu i vaří a navíc tu večer bývá živá hudba.

Příště se zaměřím na cestu z Izraele. Z té se může stát tak trochu úniková hra.

Autor: Jan Vaverka | pátek 21.2.2020 8:20 | karma článku: 20.85 | přečteno: 387x

Další články blogera

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 5. díl: Z Uyuni do La Pazu

Než se vydáme na 500 kilometrovou cestu do La Pazu, je čas si Uyuni prohlídnout. Na první pohled nemá na moc co nabídnout, ale zdání klame.

15.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 182 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 4. díl: Noc na Salar de Uyuni

Dva dny po úplňku už můžete vidět těchto šířkách astronomickou noc bez Měsíce krátce po setmění. I proto v Uyuni zůstáváme. Abychom se na Salar ještě jednou vrátili po setmění.

8.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 12.88 | Přečteno: 124 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 3. díl: Den na Salar de Uyuni

Největší solná pláň světa. 10 500 kilometrů čtverečních, což je více než Korsika a Kypr nebo o jen trochu méně než Středočeský kraj. Tady strávíme skoro celý den. A pak i noc.

1.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 14.90 | Přečteno: 148 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.69 | Přečteno: 462 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 132 Celková karma 14.93 Průměrná čtenost 668

Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...