Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Terceira – největší divočina Evropy

Terceira je jedním ze dvou Azorských ostrovů, kam se lze dostat přímým spojem z pevniny. Na rozdíl od Sao Miguel se sem ale turisté neženou. I proto byste právě sem měli jet.

Zhruba 2 hodiny letu západním směrem z Portugalska se nachází Azorské ostrovy. Je to dokonalý zapadákov – 9 ostrovů leží nejen daleko od jakékoli jiné pevniny, ale i vzdálenosti mezi ostrovy samotnými jsou enormní (ze Santa Marie na východě ke Corvu na západě je to přes 600 kilometrů). Na třetině cesty přes Atlantik tak můžete najít klid, zelenající se džungli, nejlepší hovězí v Evropě, domácí sýry i sopečné víno.

Hlavním tahákem Azorských ostrovů je ostrov Sao Miguel. Je nejsnazší se sem dostat, spoje létají z Německa, Anglie, Portugalska, ale i Kanady a USA, navíc má horká vulkanická jezera, čajové plantáže i cozido, které se „vaří“ zakopané v horké půdě. Terceira je jiná. Téměř ve všem.

Terceira se nachází v centrální části souostroví. Díky tomu máte na dohled hned další 3 ostrovy, z nichž každý má svoji specifickou identitu. Zajímavostí je, že na Terceiře, ostrově, který byl objeven jako třetí (proto ten název), se nachází základna americké armády. Právě proto je tu poměrně velké letiště, které přijímá lety z Porta a Lisabonu. Odjinud se sem pravidelnou linkou nedostanete, tedy s výjimkou ostatních Azorských ostrovů. Ceny letenek z kontinentálního Portugalska přitom mohou být velmi levné, s předstihem pořídíte zpáteční letenku i za 40 euro.

Terceira, která má zhruba tvar brambory, je úchvatnou kombinací hustých porostů, rozparcelovaných pastvin a čedičových útesů. Jako všechny Azorské ostrovy, je sopečného původu. Nenajdete tu sice vulkán v pravém slova smyslu (za ním musíte na Ilha de Pico, kde je i nejvyšší hora Portugalska Pico), ani horká jezera (za těmi na Sao Miguel), stopy sopečné aktivity jsou ale všude, ať už jsou to rozsáhlé kaldery nebo doutnající zřídla.

Schematická mapa Terceiry

Není to ale jen o přírodních krásách. Historická Angra de Herosimo je památkou UNESCO. Okouzlí svými pastelově zbarvenými domy, klikatými ulicemi i lehce kýčovitou katedrálou, která stojí hned u přístavu. Najdete tu i klášter, kde je pochován Pablo da Gama, bohužel toho času je klášter před veřejností uzavřený.

Panorama z Monte Brasil tyčící se nad Angrou de Herosimo

Angra, největší město ostrova, je také nejlepší základnou pro cesty po ostrově, pořídíte tu vše důležité, máte to všude blízko a odtud i vyplouvají trajekty na další ostrovy. Co tedy navštívit a zažít na Terceiře?

Všechno. Zní to možná absurdně, ale za 4 až 6 dnů lze prozkoumat ostrov opravdu důkladně. Má první cesta mířila na nejvyšší vrchol Santa Barbara. S 1021 metry je téměř odsouzen k tomu, být věčně v oblacích. Máte-li ale třeba jen na chvíli to štěstí, že vidíte dále než na 100 metrů, budete uchvácení.

Příjezdová cesta na vrchol Santa Barbara

Vrchol je součástí Reserva Florestal Natural Parcial da Serra de Santa Barbara e dos Misterio Negrós. Stačí popojít pár set metrů východním směrem poněkud bažinatým terénem a dostanete se k ochozu (38°43'56.15"S, 27°18'40.20"Z), z něhož je výhled na západní konec Misterio Negros. Je-li počasí nedobré, nezoufejte, za pár minut může být vše jinak. Chvíli vidíte severní pobřeží, chvíli jižní a pak se může zčista jasna stát, že se slunce opře do kotliny a vy uvidíte tolik zeleně, až to trhá oči.

Misterios Negros je ale potřeba zažít na vlastní kůži. Prochází jím jednosměrná stezka, která vám zabere zhruba hodinu a půl. Startuje u Gruta do Natal a doporučuji na ni pevnou a nepromokavou obuv. Chvílemi si budete připadat jak na průlezkách, ale o tom to je. Střídají se různé typy porostu, a když zapadnete do té nejhustší džungle, skoro se tu nedá ani fotit – je tu málo světla i místa, a na žádné fotce nevynikne, jak nekompromisní prostředí to je.

Malá mýtina na treku přes Miserios Negros

Zhruba 3 kilometry od Misterios Negros se nachází zřídla Furnas de Enxofre. Místo působí poněkud nehostinně. Zřídla permanentně vypouštějí sirné páry o teplotě zhruba 60 až 80 stupňů, což má velký vliv na vegetaci v bezprostředním okolí, které nahrazuji pestrobarevné krystalické struktury.

O další 3 kilometry východněji najdete Gruta do Algar do Carvao – podzemní jeskyni obrostlou mechem, která vznikla zborcením kráteru. Kdekdo považuje jeskyni za největší turistickou atrakci ostrova, a tak pokud někde narazíte na větší kumulaci turistů, bude to právě zde. V sousedství jeskyně je pak Caldeira de Guilherme Moniz, největší kráter na Azorech, široký 3 kilometry, jak jinak než zarostlý středně vysokou vegatací.

Caldeira de Guilherme Moniz

Nejlepší vyhlídkou na východní straně ostrova je Serra do Cume. Vyjde-li počasí, vidět je půlka ostrova - na jedné straně Angra de Herosimo, na druhé straně Praia da Vitoria a základna Lajes.

Mým tajným tipem je cesta od Gruta do Algar do Carvao k Agualva. Cesta skrz ostrov několikrát mění povrch a prochází nízkými hustým porosty. Je bez problému sjízdná osobním autem a především je tady úplně liduprázdno.

Cesta

Pobřeží Terceiry je divoké. Obvykle jde o vysoké skalní ochozy a míst, kde byste se mohli vykoupat je pomálu – klasické pláže jsou jen dvě, městské pláže v Angře a Praie, obvyklejší jsou bazény vytesané ve skalách. Teplota moře se navíc pohybuje v rozmezí 17 až 22 stupňů. Jinými slovy Terceira není destinací pro ty, co se rádi opalují na lehátku a smáčí v moři.

Terceira je vhodná hlavně pro ty, co mají rádi dobré jídlo a víno, a rádi chodí. Můžete bloudit mezi carraletas, šachovnicovými políčky oddělenými zídkami, ochutnávat místní sýry nebo zajít na pečené hovězí. Západy slunce s výhledem na Sao Jorge, Pico a Graciosa jsou nezapomenutelné, stejně jako privátní prohlídky s průvodcem v Museo de Vinho s ochutnávkou vína verdelho, které vzdáleně chutí připomíná bílé portské.

Západ slunce

Nezapomenutelná je i Taberna Roberto (38°40'46.30"S, 27°13'37.78"Z), kterou vede překvapivě pan Roberto. Posedí s každým hostem a povykládá si s ním. Doporučuji si rezervovat místo i hlavní chod. Pan Roberto se specializuje na maso pomalu pečené na dřevě a z šesti masitých hlavních chodů jsou hned 3 pro více osob. Za zmínku stojí i Restaurante Caneta v Altares se skvělým pečeným hovězím a Beira Mar v Sao Mateus specializovaná na ryby.

Ani s ubytování není na ostrově problém. Vše se dá zajistit přes booking nebo airbnb. Ceny jsou mírné (za 25 euro pro 2 si můžete žít jako králové), což neplatí jen pro ubytování ale obecně pro veškeré služby a zboží. Pozitivem je i to, že se s každým domluvíte anglicky, a to i v tom nejzapadlejším koutě. Co bychom za to někdy dali na Kanárských ostrovech.

Jediná výtka, co mě napadá, je k veřejné dopravě – autobusové linky spočítáte na prstech, nejezdí zrovna na čas a ani ceny nejsou úplně mírné. Na druhou stranu autobus vám zastaví skoro kdekoli, stačí říct řidiči nebo na něj mávnout u krajnice. Na cestování tak více než doporučuji vlastní auto, které si můžete půjčit na letišti nebo Angře či Praie.

Mám-li to shrnout, Azory jsou tak trochu Islandem v subtropech. Jsou divoké, byť úplně jiným způsobem, pořád ještě poměrně dost neobjevené a svým způsobem i dost levné. Terceira není sice na pohled tak atraktivní jako Sao Miguel, je ale mnohem divočejší a autentičtější, navíc s dalšími ostrovy na dosah. Než ji objeví turisté, bude takovým malým rájem na zemi, pro všechny, co mají rádi aktivní dovolené a dobré jídlo. Proto neváhejte a vyrazte tam. Nemusí to tak trvat věčně.

Autor: Jan Vaverka | pátek 22.6.2018 8:20 | karma článku: 21,39 | přečteno: 3709x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,93 | Přečteno: 161x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 14,99 | Přečteno: 251x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,13 | Přečteno: 218x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 192x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma: 16,29 | Přečteno: 222x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 15,05
  • Průměrná čtenost 648x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik