Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alcobaça a Tomar – trochu jiné Portugalsko

Estremadura a Ribatejo jsou regiony mezi Lisabonem a Coimbrou. Navzdory mnoha architektonickým klenotům, právě tuto lokalitu turisté většinou míjejí v honbě na druhou stranu Portugalska.

Nejen Španělsko, také Portugalsko má svoji Estremaduru. S tou španělskou má společný v zásadě jen vývoj svého jména, kdy takto byla označena “extrémní hranice” mezi křesťanskou a muslimskou částí poloostrova. Jinak portugalská Estremadura se španělskou Extremadurou ani nesousedí neb se nachází při pobřeží Atlantiku.

V Portugalské Estremaduře a Ribateju se nacházejí dva klenoty, kterým bych se rád dnes věnoval. Oba mají poměrně pohnutou historii a oba jsou naprosto výjimečné nejen v rámci Portugalska, ale i v rámci celého kontinentu.

Alcobaça

Alcobaça leží v Estremaduře zhruba na půli cesty mezi Lisabonem a Coimbrou. Najdete tu největší gotickou stavbu v Portugalsku - Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça. Cisterciácký klášter sice zvenčí neohromí, ale jakmile vstoupíte, dojem se rázem mění.

Opatství

Chrámová loď s vysokým stropem je dlouhá 106 metrů. Má, podobně jako celý klášter, typicky strohou výzdobu, která její bestiální rozměry jen umocňuje.

Hlavní chrámová loď

Historie kláštera sahá až k počátkům Portugalského království. První portugalský král Alfonso Henriques slíbil postavit klášter, osvobodí-li zemi od Maurů. K porážce Maurů došlo v roce 1147 u Santarému a krátce nato se začalo i s budováním kláštera.

Klášter, resp. opatství, byl centrem vzdělanosti a obchodu, a obývalo jej celkem 999 mnichů. Bohatství opatství je vidět na každém kroku, například navštívíte-li kuchyni, do níž byla přivedena bystřina, mj. jako zdroj čerstvých ryb, nebo v ní byl prostor pro rožnění celého vola.

Dormitář kláštera

Ale nejde jen o pompéznost prostor. Co na vás dolehne, je i poměrně pohnutá historie, již ztělesňuje příběh krále Pedra I. a Inés de Castro, kteří jsou společně pohřbeni v hlavní chrámové lodi.

Pedro, syn a dědic krále Alfonsa IV., byl donucen ke sňatku s Kastilskou princeznou, i když byl zamilován do její dvorní dámy Inés. I poté, co Pedrova manželka v roce 1345 zemřela, bránil král Pedrovu sňatku s Inés. Obával se totiž nebezpečného vlivu její španělské rodiny.

Na nátlak vlivných portugalských šlechticů nechal Alfonso IV. Inés roku 1355 v Coimbře zavraždit. V té době však byli milenci již tajně oddáni a měli tři děti. Běsnící Pedro se postavil do čela povstání proti svému otci a Portugalsko se ocitlo na pokraji občanské války. Těsně před Alfonsovou smrtí v roce 1357 situaci po obrovské námaze utišil arcibiskup z Bragy.

Když krátce nato Pedro nahradil svého otce na portugalském trůnu, dokonal svou pomstu. Před hradem v Santarému nechal šlechtice popravit tak, že byli zaživa stáhnuti z kůže a následně jim nechal vyrvat srdce z těla.

Poté nařídil exhumaci těla Inés a dodatečně ji nechal korunovat portugalskou královnou v katedrále v Coimbře. Po oficiální korunovaci složil celý královský dvůr poctu královně políbením její rozkládající se ruky. Královniny ostatky pak byly ve slavnostním procesí převezeny do Alcobaçy. Když o deset let později zemřel i nešťastný král Pedro, byly jeho ostatky uloženy naproti Inés tak, jak si přál.

Tomar

Tomar, ležící v Ribateju, má neméně pohnutou historii neb je úzce spjat s řádem Templářských rytířů. Právě oni Tomar založili jako obrannou baštu proti Maurům.

V Tomaru se na vyvýšenině nad dnešním centrem nachází nejzachovalejší templářský komplex v Evropě. V areálu se prolíná románská, gotická, manuelská i renesanční architektura. Jeho centrem je úchvatná kaple ve tvaru oktagonu, již obklopuje klášter obřích rozměrů.

Klášter sám o sobě není tak pompézní jako v případě Alcobaçy, na rozdíl od Alcobaçy je ale téměř celý zpřístupněn. Dostanete se tak i do komnat, jídelen nebo skladů.

I samotná historie řádu Templářů v Portugalsku je pozoruhodná. Je obecně známo, že v pátek 13. října 1307 rozhodl papež Klement V. o likvidaci členů Templářského řádu. V té době šlo o samostatný, vlivný a bohatý řád, který nepodléhal světské moci. Proto byl spoustě lidem trnem v oku, především pak Filipovi IV. Sličnému, který byl jedním z hlavních iniciátorů nátlaku na papeže.

V Portugalsku se papežovu rozhodnutí vzepřel král Dinis, který vzal templáře pod ochranu a umožnil jim další fungovaní pod jménem „Kristův řád“. Ten pak později pomáhal financovat objevitelské plavby a jeho velmistrem se na 40 let stal Jindřich Mořeplavec, jedna z nejvýznamnějších osobností portugalských dějin.

Praktické informace

Alcobaça i Tomar jsou maloměsta, velmi dobře přístupná z hlavních tahů. Pohyb po městě vám nezabere příliš mnoho času a vzhledem k tomu, že nejsou tolik turisty vyhledávána, není problém s parkováním ani pohybem po městě.

Vstupné vyjde na 3 eura v případě klášteru v Alcobaçe a na 6 euro v případě templářského komplexu v Tomaru. Mimo toho není mnoho ve městech k vidění. V případě Tomaru může zaujmout hlavní náměstí s černobílou dlažbou, na jehož pozadí je právě Tomarský hrad, v případě Alcobaçy ruiny pevnosti nad městem, ze kterých je skvělý výhled na klášter.

Z Alcobaçy je na dosah Nazaré, ráj surfařů pověstný vysokými vlnami, které se vzdouvají díky podmořskému kaňonu, a Batalha, další z mnoha skvostů tohoto regionu, úzce spjatý s bojem Portugalců za nezávislost na Kastilii.

Z Tomaru je to blízko do Fatimy – významného poutního místa, kde se opakovaně zjevovala Panna Marie. Po posledním zjevení 13. října 1917 se do doliny vypravila spousta poutníků, novinářů i fotografů v očekávání dalšího zázraku. To, co se odehrálo, je známo jako „sluneční zázrak“ a jde o poměrně bizardní sled událostí, kdy se obloha za hustého deště protrhala, Slunce rotovalo po obloze a když se vrátilo na původní místo, byli všichni suší (bližší info http://www.ceskatelevize.cz/ct24/veda/2117334-slunce-se-pohnulo-ve-fatime-jak-veda-vysvetluje-nejvetsi-zazrak-20-stoleti).

To je pro dnešek vše. Příště se přesunu na sever Portugalska.

Autor: Jan Vaverka | pátek 1.6.2018 8:20 | karma článku: 12,36 | přečteno: 463x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 14,96 | Přečteno: 242x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,13 | Přečteno: 217x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 188x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma: 16,27 | Přečteno: 215x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 137
  • Celková karma 14,04
  • Průměrná čtenost 648x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik