Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Únorová Barcelona

Do Barcelony se jezdí za teplem, sluncem, slavnými památkami a živou atmosférou. Jenže, co když se tam vydáte v zimních měsících? A jak vůbec dnes, po divokém podzimu 2017, Barcelona vypadá?

Pokud bych měl klima Barcelony hodnotit podle své zkušenosti, nebylo by to moc fair. Místní mi říkali, že v Barceloně před letošní zimou nesněžilo 35 let. Přitom tuto středu sněžilo už podruhé tuto zimu.

Barcelona netrpí na drsné zimy. V únoru je tu běžně mezi deseti a dvaceti stupni. Byť jsou noci dlouhé, přímořské klima zajišťuje, že tu mrzne opravdu výjimečně, a tak pokud si chcete užít té pravé zimy, musíte vyrazit za město.

Opuštěný olympijský park, krátce předtím, než začalo sněžit

Do hor je to přitom hodně blízko. Ke slavnému Montserratu, nad nímž se tyčí 1200 metrů vysoké vrcholy, je to zhruba 50 kilometrů a i sama Barcelona má dosti kopcovitý terén (vrchol Tibidabo se tyčí 500 metrů nad hladinou moře).

Vrtošivé počasí ale není tím jediným, co vás může v Barceloně v těchto dnech překvapit. Nedělní La Rambla je překvapivě vylidněná. Na nejslavnější ulici sice narazíte na pár stánků a i na pár turistů, to, co vám ale utkví nejvíce, budou otravní překupníci drog afrického vzezření, kteří svoje služby prozaicky nazývají „Coffee shop“.

Podobně vylidněná je pak při víkendu Passeig de Lluís Companys, jež z jedné strany ohraničuje Arc de Triomph a z druhé Parc de la Ciutadella se zoologickou zahradou. Tady narazíte jen na hrstku turistů a pár segvejistů.

To na Plaça de Catalunya na vás dolehnou události podzimu 2017. Boj za nezávislost pro Katalánce rozhodně neskončil. Náměstí je okupováno aktivisty, kteří jej obestavěli stany, kolem nichž prodávají  katalánské vlajky a na stáncích vybízejí k podpisu petic.

Boj za nezávislost na vás dolehne i pokud jdete na fotbalový zápas na Camp Nou. Před výkopem je na protest na západní tribuně vyvěšen velký žlutý transparent Llibertat. Stejné transparenty v menším provedení drží ve svých rukách i fanoušci, zatímco celý stadion volá po svobodě. To vše v kulise největšího fotbalového stadionu v Evropě, na němž bylo při derby s Gironou 85 tisíc diváků. Vše se pak opakuje ještě dvakrát, v 17. minutě prvního i druhého poločasu.

Manifestace za svobodu Katalánska na úvod derby s Gironou

Celkově tak lze říct, že atmosféra je poněkud napjatá. Většinu vládních budov střeží příslušníci bezpečnostních složek vybavení samopalem. To je do značné míry i v důsledku loňského islámského teroru. Zvýšená bezpečnostní opatření, která se týkají celého Španělska, potažmo celé Západní Evropy, jsou znát. Byť nejsou až tak do očí bijící, mohou vás dosti překvapit, jako například když jdete na dálkový vlak a kontrola je v podstatě stejná jako na letišti.

Nic z toho by vás ale nemělo odradit. Barcelona má své kouzlo a důvodů, proč ji navštívit, je více než dost. Bohužel je to ale i hodně drahá lokalita a není těžké tu utratit velké peníze. Jen namátkou uvedu ceny vstupných: Sagrada Familia – 29 euro, La Pedrera 25 euro, Casa Batlló 24,5 euro, Pallau de la Música 20 euro, Palau Güell 12 euro, akvárium 18 euro, Muzeum erotiky 9 euro.

Rychle získáte pocit, že všechny památky stojí zhruba třikrát více, než by měly. O to víc vás překvapí, že se do katedrály, do kostela Santa Maria del Mar nebo na olympijský stadion, dostanete zadarmo.

Olympijský stadion

Drahá není ani hromadná doprava – 10 jízd metrem stojí 10,20 euro a lístek je přenositelný. I najíst se můžete velmi dobře za rozumné peníze (doporučuji El Raco na Rambla de Catalunya se skvělou pizzou nebo zapadlou La Fourmi ve čtvrti Grácia), pokud se vyhnete neautentickým a předraženým podnikům kolem Barri Gotic.

Čemu byste se však měli vyhnout je čtvrť El Raval, která se nachází v blízkém sousedství La Rambly. Čtvrť neměla nikdy moc dobrou pověst. Nyní stísněné a zasmrádlé ulice obývají především přistěhovalci, ale situace se prý lepší, tak uvidíme.

Suma sumárum: Barcelonu lze dopručit a to ani v zimních měsících. Město je poměrně kompaktní, rozkládá se na zhruba 100 kilometrech čtverečních, proto se po něm pohybuje snadno a rychle. Za čtyři dny se dají bez problému obejít všechny zajímavé atrakce. Výhodou zimního načasování je především to, že se nebudete přetlačovat s dalšími turisty. Pak už jen stačí, nemít smůlu na počasí.

Autor: Jan Vaverka | pátek 2.3.2018 8:20 | karma článku: 13,43 | přečteno: 485x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 14,96 | Přečteno: 242x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,13 | Přečteno: 216x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 188x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma: 16,27 | Přečteno: 215x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 14,04
  • Průměrná čtenost 648x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik