Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Baskicko – 13. díl: Vitoria-Gasteiz

Hlavní město Baskické autonomní oblasti je trochu neprávem turisty opomíjené. Přitom to tu žije podobně jako v Bilbu a má i půvab Donostie.

Ve Vitorii-Gasteiz jsem bydlel jeden a půl měsíce a za tu dobu mi docela přirostla k srdci. Je to trochu jiné Baskicko. S polohou na periferii mesety je chudá na srážky, je vysoko položená a má silně kontinentální podnebí.

Proto je tu v létě poměrně horko, zatímco v zimě tu mrzne a sníh tu není žádnou raritou. Srážek je tu na rozdíl od baskického pobřeží relativně málo, přitom k moři se dostanete za hodinu. Hodinu cesty vám zabere i cesta do Bilba, Donostie, kastilského Burgosu nebo Logrona v provincii La Rioja. Navíc Vitoria-Gasteiz se nachází v nádherné fotogenické lokalitě, obklopena stolovými horami, vinicemi i zalesněnými kopci.

Samotné město pak vzdáleně připomíná Olomouc. Také zde je hlavní městskou dominantou sloup na centrálním náměstí Plaza de la Virgen Blanca. Ten oslavuje vítězství v bitvě u Vitorie, jež se odehrála 21. června 1813 a znamenala de facto konec vlády Napoleonovy Francie nad Španělskem.

Plaza de la Virgen Blanca je ale na rozdíl od olomouckého Horního náměstí poněkud stísněné a v nezvykle příkrém svahu. V jeho sousedství se navíc nachází Espania Plaza, náměstí, které připomíná Plaza Mayor v Madridu - je obklopeno nepřerušenou zástavbou v přísně čtyřhranném půdorysu.

Od těchto dvou náměstí se rozbíhá historická zástavba, která má, poněkud netradičně, tvar připomínající soustředné elipsy. Přímo v sousedství Plaza de la Virgen Blanca se nachází Iglesia de San Miguel, jež je dle mého soudu mnohem zajímavější než katedrála na druhé straně centra.

Plaza Villa Suso vedle

Před zmíněným kostelem pak stojí symbol města, socha Celedóna, muže s baretem a deštníkem. Neexistuje shoda na tom, kým přesně má Celedón být. Symbolizovat má ducha regionu Araba, který se tolik liší od zbývajících dvou baskických regionu (Bizkaia a Gipuzkoa).

Historické jádro je protkané úzkými uličkami, do nichž z větší části auta nemají povolený vjezd. Soustředné elipsy se obtáčí kolem pahorku a tak tu, poněkud kuriózně, uprostřed historické části narazíte na esklátory pro chodce. Výsledný dojem to ale nekazí. Co naopak dojem kazí, je vrchol pahorku. Ten se vymyká historickému rázu svého okolí a byť jde v zásadě o geografický střed města, připadáte si tu spíš jako někde na periferii

Z dalších míst, které stojí za návštěvu, zmíním ještě galerii moderního umění Artium. Ta je rozdělena na stálou výstavu, kde naleznete například obrazy Salvatora Dalího nebo Vincente Ameztoy, a na dočasnou expozici. V době mého pobytu byla dočasná expozice zaměřena na Santose Inurrieta, místního malíře s poněkud svérázným stylem. No posuďte sami.

Vitoria-Gasteiz je standardním velkoměstem, seženete tu tedy vše, restaurace a ubytování jsou tu jak levné tak i dražší. Populární tu jsou pintxos bary. Město žije především o sobotní noci, kdy veselící se mládež chodí od baru k baru a všude si dávají pintxo s pivem nebo vínem.

Z míst, kde jsem poobědval, mohu určitě doporučit Bar Siete a Virgen Blanca jatetxea, jež je na stejnojmenném náměstí. Pokud jde o pivo, tak je nejlepší volbou Pikas in Flandes poblíž univerzity.

Za nakupováním se dá jít například do nákupního centra El Boulevard, které je největším obchodním domem v Baskicku. Najdete tu vše, včetně multiplexu, kde se ovšem promítají jen dabované filmy (ostatně stejně jako všude ve Španělsku).

Mám-li to shrnout, Vitoria-Gasteiz je takovou nenápadnou přehlíženou kráskou mezi baskickými městy. Nenajdete tu sice žádný typický turistický tahák, ale ani se tu nebudete přetlačovat s turisty. K tomu si ještě můžete příčíst, že je město velmi dobře dostupné (leží na železniční trati mezi Madridem a Francií) a je obklopeno nádhernými horami.

Autor: Jan Vaverka | pátek 16.2.2018 8:20 | karma článku: 13,11 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 14,67 | Přečteno: 234x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,11 | Přečteno: 213x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 188x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma: 16,26 | Přečteno: 214x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma: 17,42 | Přečteno: 277x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 136
  • Celková karma 15,07
  • Průměrná čtenost 653x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik