Kühtai – dostupný tyrolský luxus

19. 01. 2018 8:20:00
Kühtai, ležící ve vysokohorském sedle 2020 metrů nad mořem, má pověst nejvýše položeného a nejdražšího rakouského střediska. Tato pověst je ovšem poněkud zavádějící.

Zavádějící je hned několika způsoby. Na Kühtai se lyžuje od 2020 do 2520 metrů nad mořem a svou povahou je tak podobný známějšímu Obertauernu ve Štýrsku. Nikde v Rakousku se nezačíná lyžovat v takové výšce, ba i v rámci celých Alp hledá Kühtai těžko konkurenci (nachází ji jen v Cervinii, Sestriere a Val Thorens a to ještě s přimhouřenýma očima, poněvadž všechny tři střediska jsou součástí větších areálů).

O nejvyšší lyžování v Tyrolsku se ovšem zdaleka nejedná – jen v nejbližším okolí je Sölden s dvěma ledovci (Rettenbach a Teifenbach), kde si zalyžujete ve výšce 3250 metrů nad mořem, o Pitztale a jeho 3400 metrech ani nemluvě.

Právě nadmořská výška dolní hranice ovšem dává středisku tolik exkluzivity. Vysoká nadmořská výška dolní stanice zajišťuje dobré sněhové podmínky v celém areálu po většinu sezóny. Exkluzivitu pak dodává i odlehlost areálu, nejblíže je Oetz vzdálený 17 kilometrů, a omezené ubytovací kapacity.

Zdejší ubytovací kapacity spočítáte na prstech (počítal-li jsem správně, je jich právě 10), a proto nepřekvapí, že cena za nocleh v sezóně je zhruba od 200 euro za noc výše.

Nedostupnost ubytování, ať už cenová nebo kapacitní, ovšem není neřešitelným problémem. Pokud vám nevadí denní dojezd z Oetzu, můžete se dole v údolí ubytovat za cenu zhruba od 50 euro na noc. Nespornou výhodou bude to, že krom Kühtaie máte na dojezd do hodiny Sölden, Obergurgl a trochu překvapivě díky blízkosti dálnice například i Sankt Anton nebo Ischgl.

Tím se plynule dostávám k druhému zavádějícímu faktu zmíněnému v perexu, který souvisí přímo s lyžováním. Rozhodnete-li se na Kühtai dojíždět, nevyjde vás lyžování vůbec draze. Naopak lyžování na Kühtai patří k těm nejlevnějším v Rakousku a cenově téměř nemá konkurenci.

Denní skipas na Kühtai vás v sezóně vyjde na 39 euro. Tomu může dnes v Rakousku ze středisek podobné úrovně konkurovat jen Nauders. Výdaje ovšem můžete stlačit ještě tím, že si koupíte půldenní skipas do 12:30, který vyjde v sezóně na 29,50.

Dopolední skipasy jsou v Rakousku spíše raritou. Dostanete je ve Ski Amade, Saalbachu nebo na Obertauernu, ale pod 30 euro nestojí v žádném z velkých resortů. Naopak dnes stojí denní skipasy v Rakousku běžně přes 50 euro a dopolední pak přes 40 euro (Saalbach nebo Ski Amade).

Cena skipasu jde dále ještě rapidně dolů v případně předsezonního lyžování. Na Kühtai vyjde denní skipas před Vánoci na 29 euro, půldenní dokonce jen na 21,50, posezónní ceny tu ale nehledejte.

Koupíte-li si vícedenní skipas, výhodou bude, že v ceně je i areál Hochoetz. Ten je podobně velký jako Kühtai. Je sice položen níže, ale je spojen kabinovou lanovkou přímo s Oetzem.

Podobně jako jinde i zde dostane slevu na denní skipas, přijedete-li na svah později. Ta ovšem není nijak závratná (níže je fotografie skipasu platného od 11:00).

Zní to všechno skvěle a tak se nabízí otázka: Stojí to za to? Loni jsem navštívil Weissse Gletcher Welt. Ceny byly podobné, odlehlost taky, jenže středisko bylo malé, s úzkými sjezdovkami a zastaralým vybavením, carvingový svah aby člověk pohledal.

Kühtai není špičkovým resortem. Chcete-li pestrou nabídku sjezdovek od carvingových dálnic až po strmé černé svahy, jeďte raději na otočku do Söldenu. Kühtai nabízí 40 kilometrů sjezdovek, z nichž většina jsou červené. Osobně jako nejlepší hodnotím černé sjezdovky 9, 9a a 9b kolem kotvy Glaiskogellift, které jsou na začátku širokými carvingovými svahy a posléze klasickými černými, na kterých běžný smrtelník carvingový oblouk nezajede.

Jižní svah je sice fotogenický, ale až na pár úseků nabízí hlavně úzké sjezdovky. Modré sjezdovky se na Kühtai nevyskytují téměř vůbec, takže se nedá zrovna říct, že by se jednalo o resort vhodný pro rodiny s dětmi.

Infrastruktura není sice zastaralá, ale ani nejmodernější. Restaurace na svahu jsou dohromady tři. Osobní zkušenost mám jen s Dreiseenhütte, kterou mohu rozhodně doporučit. Najíte se tu dobře a vydatně, za ceny odpovídající Tyrolsku (cena plnohodnotného obědu začíná na 10 euro).

Dále jsou tu pak klasické atrakce jako snowpark, měření rychlosti, sáňkařská dráha nebo iglú. Nezanedbatelnou výhodou je i to, že parkovací kapacity jsou rozesety rovnoměrně po celém sedle. Nikdy to tak nemáte od auta daleko k vleku nebo na sjezdovku.

Shrnu-li to, Kühtai lze rozhodně doporučit jako zpestření nebo na několikadenní lyžování pro dojíždějící z Oetzu. Středisko ale nemá takovou rozmanitost, aby lyžaře bavilo několikátý den za sebou. Proti tomu Oetz má tu výhodu, že je v dojezdové vzdálenosti dalších resortů a krom toho je to na dojezd i do Innsbrucku nebo do velkého termálu Aqua Dome, který je po cestě z Oetzu do Söldenu.

Autor: Jan Vaverka | pátek 19.1.2018 8:20 | karma článku: 11.91 | přečteno: 515x

Další články blogera

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 5. díl: Z Uyuni do La Pazu

Než se vydáme na 500 kilometrovou cestu do La Pazu, je čas si Uyuni prohlídnout. Na první pohled nemá na moc co nabídnout, ale zdání klame.

15.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 182 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 4. díl: Noc na Salar de Uyuni

Dva dny po úplňku už můžete vidět těchto šířkách astronomickou noc bez Měsíce krátce po setmění. I proto v Uyuni zůstáváme. Abychom se na Salar ještě jednou vrátili po setmění.

8.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 12.88 | Přečteno: 124 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 3. díl: Den na Salar de Uyuni

Největší solná pláň světa. 10 500 kilometrů čtverečních, což je více než Korsika a Kypr nebo o jen trochu méně než Středočeský kraj. Tady strávíme skoro celý den. A pak i noc.

1.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 14.90 | Přečteno: 148 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 132 Celková karma 14.93 Průměrná čtenost 668

Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...