Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Baskicko – 8. díl: Co navštívit na cestě do Baskicka - Francie

Francie je turisty nejnavštěvovanější zemí světa. Většina turistů ale míjí pozoruhodné lokality, které nejsou poznamenány masovou turistikou. Na následujících řádcích letmo popíši některé z těch, které jsem měl možnost navštívit.

Francie je zemí stvořenou pro turismus. Najdete tu starověké památky, historická středověká centra měst i moderní architekturu. Najdete tu vše od prosluněných pláží Středomoří až po nejvyšší vrcholy Alp pod věčným sněhem (dokonce i poušť tu najdete kousek od Arcachonu v Akvitánii). Podobně jako minule se i tentokrát zaměřím na méně provařené lokality.

Mulhouse

Alsasko je známé jako kulinářský ráj. Region s pohnutou historii staletých třenic mezi Francouzi a Němci nabízí krom toho jak pěkná historická centra, tak i zalesněné kopce s krásnými výhledy.

Většina turistů si to namíří ke Strasbourgu a Colmaru. Strasbourg má nádhernou katedrálu, Colmar půvabné, skoro až kýčovité, historické centrum. Mulhouse nemá malebné centrum ani úchvatnou katedrálu. Má ale skvělé automobilové muzeum.

Automobilové muzeum v Mulhouse je do značné míry zaměřeno na značku Bugatti, která odtud pochází. Nejde ani tak o muzeum vhodné pro rodiny s dětmi, tak jako minule zmíněná muzea ve Stuttgartu, je to spíše muzeum pro znalce. Expozice je obrovská a zahrnuje velké množství historických kusů z počátků automobilismu.

Muzeum Bugatti v Mulhouse

Najdete tu ale i všemožné závodní speciály, například Porsche 959 upravené pro Rally Dakar, Peugeot 205 ve specifikaci pro Group B nebo bizarní formuli Tyrell P34 s šesti koly. Samozřejmě tu nemůže chybět ani Bugatti Veyron.

Porsche 959 v muzeu automobilismu v Mulhouse

V létě do Les Deux Alpes

Les Deux Alpes považuji za nejlepší lyžařské středisko v Alpách. Není tak drahé a luxusní jako areály ve Třech údolích nebo v Chamonix, ani tak slavné jako Val d’Isere. Nicméně výběr je tu obrovský a lyžuje se tu na svahu s převýšením víc než 2000 metrů.

Jde také o jedno ze dvou center ve Francii, kde se lyžuje i přes léto (druhým je Tignes). Lanovka Jandri express vás vyveze do výšky 3200 metrů nad mořem, kde začíná největší areál letního lyžování v Alpách.

Lyžuje se až do výšky 3560 metrů nad mořem a sníh je tu slušný i v červenci. Máte-li chutě spíš na adrenalinovou jízdu, najde tu velký snowpark, který je taktéž v provozu celoročně.

Pod vrcholem areálu v Les Deux Alpes, sníh je na přelomu července a srpna jen na upravovaných sjezdovkách.
Nejvýše položená sjezdovka ve Francii

Navíc má Les Deux Alpes výhodu dobré dostupnosti. Z Grenoblu se sem dostanete bez problémů za hodinu. Není tu problém ani s parkováním, které je ve městě zadarmo. Ve vesnici Vénosc pak najdete skvělý kemp, kde vám v malé restauraci rádi udělají fondue (na objednávku) nebo pečené šneky.

Z Vénoscu se pak můžete zanořit do národního parku Écrins, kde budete mít, při troše štěstí, krásná panoramata sami pro sebe.

Národní park Écrins

Beziérs

Beziérs se nachází pár kilometrů za hranicemi Provence. Turisté jej příliš nevyhledávají byť má hned dvě velice specifické dominanty.

Místní Cathédrale Saint-Nazaire, jež se tyčí vysoko nad městem a tvoří tak scenérii vzdáleně připomínající brněnský Petrov.

Při bližším ohledání ale zjistíte, že nejde úplně o obvyklou stavbu. Gotická katedrála je opatřena věžemi se střílnami a přípomíná tak spíše pevnost než kostel. Na jednu z věží mají turisté volný přístup a nabízí skvělý výhled.

Výhled z katedrály

Druhým důvodem k návštěvě je Canal du Midi, který právě tady začíná. S ním jsou spojeny dva technické divy.

Prvním z nich je most přes řeku Orb, který je určen pro lodě. Druhým z nich je pak systém zdymadel zhruba 15 minut chůze od zmíněného mostu. V obou případech jde o nádherná technická díla. Vzhledem k exponovanosti kanálu se vám v průběhu sezóny těžko stane, že byste dorazili v době, kdy se nebude na kanálu, a tedy ani na mostě resp. na zdymadlech, provoz.

Zdymadla na Canalu du Midi poblíž Beziérs

Pic du Canigou

Pic du Canigou je posvátnou horou francouzského Katalánska (ekvivalentem na španlěské straně je Pedaforca). Nachází se zhruba 20 kilometrů jihozápadně do Perpignanu na dohled od francouzsko-španělských hranic.

Díky své výšce 2785 metrů nabízí naprosto fenomenální výhled na středomořské pobřeží i na okolní kopce.

Výhled z Pic du Canigou, v dáli je vidět středomořské pobřeží.

Ani přístup není až tak složitý. Disponujete-li autem s vyšší světlostí, můžete se dostat až k Refuge des Cortales ve výšce přibližně 2100 metrů nad mořem. Odtud vám výšlap zabere jen něco přes hodinu.

Nepodceňte ale přípravu. Počasí je tu ošemetné a i za dobrých podmínek je potřeba počítat, že teplota na vrcholu bude minimálně o 15 stupňů nižší než na pobřeží.

Cirque de Gavarnie

Půlkruhový ledovcový amfiteátr, tzv. kar, s obvodem zhruba šest kilometrů, kdysi nazval Victor Hugo “přírodním koloseem”.

Tato dolina ležící v Pyrenejském národním parku u hranic se Španělskem, se nachází zhruba 75 kilometrů jižně od Tarbes. Na rozdíl od dříve zmíněných lokalit se jedná o tahák na turisty. To ale platí pouze v červenci a srpnu. Mimo tyto měsíce zde na turisty téměř nenarazíte.

Prostor je tu vskutku úchvatný. Téměř kolmé stěny se zvedají v průměru do výšky 890 metrů (místy až 1400 metrů). Nejde ale povětšinou o úplně kolmou stěnu - kolmé úseky jsou od sebe odděleny terasami, které vznikly v důsledku vrstvení různých druhů hornin. Najdete tu také nejvyšší vodopád Francie s výškou 422 metrů.

Dolina Cirque de Gavarnie s 422 metrů vysokým vodopádem.

Lokalita disponuje množstvím více či méně náročných turistický stezek. I samotný kar je možné dnes díky vybudovaným stezkám zdolat. Dostat se tak můžete k Refuge de La Breche de Roland (zhruba 4 hodiny cesty), kde se stezka setkává se snazší variantou vedoucí od průsmyku Port de Gavarnie ve výšce 2200 metrů poblíž hranice se Španělskem (ze francouzské strany přístupný autem). Od chaty je to pak zhruba 40 minutový výšlap k průrvě Breche de Roland ve výšce 2804 metrů.

Průrva Breche de Roland na hranici francozsko-španělské hranici, zachyvena ze španělské strany (Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido, viz příště).

Další tipy

Výjimečných lokalit je ve Francii hodně. Na jihu Francie míří většina turistů do Provence případně do Carcassonu nebo Lurd, ale obvykle míjejí například Albi, Nimes nebo katarské hrady (jejich historie by vydala na separátní blog), byť i ty rozhodně za návštěvu stojí a nebudete se tu bít o každý metr. O nich ale třeba někdy jindy.

Napříště se přesunu do španělských Pyrenejí a měst v jejich dosahu.

Autor: Jan Vaverka | pátek 24.11.2017 8:20 | karma článku: 14,62 | přečteno: 450x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 14,69 | Přečteno: 240x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,12 | Přečteno: 214x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 188x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma: 16,26 | Přečteno: 214x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma: 17,64 | Přečteno: 278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 136
  • Celková karma 15,19
  • Průměrná čtenost 653x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik