Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Baskicko – 3. díl: Cesta do Baskicka

Do Baskicka je to z České republiky zhruba 1800 km. To je dost daleko na to, aby cestování autem, autobusem nebo vlakem zabralo hodně času. Jak se tedy sem dostat, když většina přímých letů od nás léta do Madridu nebo Barcelony?

Začnu netradičně. Do Baskicka se dá přicestovat lodí, konkrétně na pravidelné lince Bilbo – Portsmouth. Mám-li tento způsob dopravy vztáhnout na celé Španělsko, linek je spousta a ne všechny působí takto absurdně. Trajekty spojují kontinentální Španělsko s Baleárami, Korsikou, Sardinií a Kanárskými ostrovy, stejně tak jako s Anglií, Itálií, Marokem, Alžírskem a španělskými exklávami v severní Africe (Ceuta a Mellila).

Trajekty jsou ale poměrně drahé. Ten z Porthmouthu pro auto a dvě osoby vyjde zhruba na 700 eur plus minus 200 euro. Zajimavější může být spojení na Baleáry, Sardinii nebo do Civitavecchie severně od Říma. Tyto mnohdy noční spoje mohou vyjít zhruba na 100 až 200 euro. Záleží na termínu a konkrétním spoji.

Další možností je autobus. Asi se shodneme na tom, že tento způsob dopravy je jen pro ty největší srdcaře. Cesta z Prahy do Barcelony stojí odhadem 100 eur a trvá více než den čistého času. Nalézt pak spoj do některého z Baskických měst není až taková věda, nicméně počítejte s tím, že před vámi je ještě 500 km cesty. Možností, jak se sem dostat autobusem je samozřejmě více, ale obávám se, že spojení bude ještě horší než v případě cesty přes Barcelonu.

Proti tomu vlak je zajímavější, byť dražší, variantou. Přepravní rychlosti především ve Francii jsou úchvatné. 1000 kilometrů z Paříže do Barcelony překonáte za 6 a půl hodiny a z Barcelony do Bilba se dostanete přímým spojem za dalších 6 hodin.

Podobně svižné je spojeni Paříže s Hendaye, resp. Irunem (jedná se o dvojměsto rozdělené francouzsko-španělskou hranicí), kdy TGV překoná vzdálenost 800 kilometrů za 4 hodiny a 45 minut. Z Paříže je pak paradoxně mnohem rychlejší spoj do Vídně než do Prahy, a to s přestupem v Curychu a přesunem nočním vlakem do Vídně. V případě cesty vlakem z Paříže do Prahy se sice rychle dostanete do Frankfurtu (nebo Mannhaimu, podle toho, kterou variantu zvolíte), dále už je cesta složitější a vyžaduje hodně přestupů nebo dlouhé přestupy.

Pětidenní Interrail global pass, který držitele opravňuje k neomezenému cestování po Evropě v průběhu 15 dní, vyjde zhruba na 250 euro. Za to dobu můžete stihnout cestu tam i zpět, zastavit se v některém velkoměstě po cestě a nebo si i na cestě někam odskočit, třeba do Londýna.

Pozor si ale dejte na rezervační poplatky. Ty v ceně nejsou a mohou vám cestu značně prodražit. U některých spojů jako je TGV nebo noční vlaky je rezrvace nezbytností.

Nejpohodlnější a nejrychlejší je bezesporu letecká přeprava. Praha a Bilbo jsou spojeny sezónním přímým spojem, který zajišťuje ČSA. Ten ovšem léta jen do začátku října a pak si musíte na přímý spoj nechat zajít chutě. Nicméně i tak se dá dostat do Baskicka velice rychle, byť s přestupem.

Překvapivě jednou z nejrychlejších variant je cesta z Prahy do Vitorie-Gasteiz přes Bergamo (letiště je často nazýváno Milano-Bergamo, do centra Bergama je to z něj asi 5 km, zatímco do centra Milana zhruba 50 km). Díky ani ne hodinovému přestupu trvá cesta necelých pět hodin a spoj léta každé pondělí. Cesta opačným směrem je to o poznání horší. Spoj z Vitorie-Gasteiz létá v sobotu, jenže přestup trvá 23 hodin a 50 minut. To vám ale na druhou stranu dává prostor k návštěvě Bergama, případně Milana.

Poměrne skromné letiště Vitoria-Gasteiz, které obsluhuje 4 pravidelné linky

Obecně vzato je letiště Vitoria-Gasteiz hodně malé a obsluhuje jen 4 linky (Bergamo, Kolín na Rýnem, Sevilla a Tenerife). Mimo spoje přes Bergamo se sem dá dostat hladce právě přes Kolín nad Rýnem, a to letem z Vídně. Spoj z Kolína létá pátek, zatímco opačnou cestou se můžete vydat v pondělí. Možná je i varianta z Prahy přes Kolín, ta už ale není tak rychlá. Míříte-li z letiště směrem na Bilbo, určitě si dejte pozor, abyste nenajeli na dálnici AP-1. Na další sjezd je to 5 km a ty vás vyjdou na 1 euro. To sice není moc, ale přepočteno na kilometr je to hodně přestřelená cena (o dálničních poplatcích v jednom z dalších blogů).

Další možnosti pak nabízí Bilbo. Spoje zajišťuje Lufthansa, Brussel Airlines, KLM, Air France a spousta dalších. Letá se přes Mnichov, Frankfurt, Brusel, Paříž Orly, Amsterdam nebo Barcelonu. Všechno jsou to spoje s celkovou délkou 4 až 8 hodin. Cenu lze pochopitelně srážet využitím nízkonákladovek, což může vést například k tomu, že poletíte přes Palma de Mallorca. Podobně lze srazit cenu tím, když se vydáte na vzdálenější letiště.

Tady se překvapivě stává vítězem v poměru cena/délka letu Santander. Ze Santanderu zajišťuje Ryanair spoje do Prahy s přestupem v Bruselu, které trvají 5,5 až 8,5 hodiny, dle směru a dne. Ještě více můžete pak teoreticky ušetřit, letíte-li do Katowic s přestupem ve Varšavě.

Ze Santanderu je to do Bilba asi hodina cesty po nezpoplatněné dálnici, tedy je to blíže než Donostia. Mimo Santanderu je pak další variantou Zaragoza nebo Biarritz, kde je ale nabídka malá a mohou být už dost z ruky. Ještě dále je pak Bordeaux, do něhož je to ze španělsko-francouzských hranic přes 200 kilometrů.

Letenky i jízdenky na vlak mají pohyblívé ceny. Obecně platí, že čim blíže jste termínu tím dráž vás cesta vyjde. Letenka ze Santanderu do Prahy vás může vyjít na 40 euro, stejně jako na 140 euro, podobně jízdenka na vlak z Hendaye do Paříže vás může vyjít na 20 euro stejně jako na 120 euro.

Letenky můžete pořídit až s půlročním předstihem, záleží na roční době, v případě vlaku jde obvykle maximálně o 2 měsíce.

Osobně jsem se vydal do Baskicka autem. Cestování autem do Baskicka a po něm vydá hned na několik blogů a budu se mu věnovat později.

Příště na téma cestování v lokálním měřítku, tedy po Baskicku a do sousedních regionůŠpanělska.

Autor: Jan Vaverka | pátek 20.10.2017 8:20 | karma článku: 15,75 | přečteno: 652x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 14,69 | Přečteno: 238x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,11 | Přečteno: 213x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 188x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma: 16,26 | Přečteno: 214x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma: 17,64 | Přečteno: 278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

  • Počet článků 136
  • Celková karma 15,19
  • Průměrná čtenost 653x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik